Teknoloji

Blue Origin dünyanın en genç uzay yolcusunu taşıyacak

Oliver Daemen Blue Origin

Blue Origin, sahibi olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ve diğer üç kişiyi 20 Temmuz Salı günü uzayın sınırına roket yolculuğuna göndermek için son hazırlıklarını yapıyor.

Diğer mürettebat üyeleri arasında Bezos’un kardeşi Mark, 82 yaşında uzayı ziyaret eden en yaşlı kişi olacak havacılık öncüsü Wally Funk ve perşembe günü duyurusu yapılan, 18 yaşında uzaya seyahat eden en genç kişi olacak Oliver Daemen de yer alacak. Bu genç adam aynı zamanda Blue Origin’in ilk ödeme yapan müşterisi olma özelliğini de taşıyor.

Blue Origin’e göre 2020 yılında liseden mezun olan ve kısa süre önce özel pilot lisansı alan Hollandalı, dört yaşından beri “uzay, ay ve roketler” ile ilgileniyor ve uçuşunun ardından fizik ve yenilik yönetimi okumak için üniversiteye gidecek.

Daemen, yakın zamanda yapılan bir açık artırmada, koltuk için 28 milyon dolarlık kazanan teklifi veren kişinin bir zamanlama sorunu nedeniyle daha sonraki bir uçuşa geçmesine karar vermesinden sonra roket uçuşunda bir koltuk sahibi oldu.

Bazı yayın organlarında çıkan haberler, Oliver’ın babası Joes Daemen’in bir sonraki Blue Origin uçuşunda koltuğu olduğunu, ancak gelecek haftaki uçuşta koltuk müsait olduktan sonra bu hakkını oğluna verdiğini öne sürdü.

Salı günkü uçuş Blue Origin’in yeniden kullanılabilir New Shepard roketinin ilk mürettebatlı uçuşu, genel olarak 16. uçuşu olacak. Misyon, şirketin yaklaşan uzay turizmi hizmeti için uzayın sınırına yakın yörünge altı geziler için bir test çalışması olarak tasarlanmıştır. Ve uzaya seyahat eden en genç ve en yaşlı insanlarla birlikte Bezos, hizmet için bir miktar tanıtım yapılmasına da yardımcı olacaktır.

Bir ömre bedel olacak 10 dakikalık Blue Origin uçuşu

Bir ömür gibi sürecek 10 dakikalık yolculuk, Blue Origin’in Batı Teksas’taki üssünde başlayacak ve dört mürettebat, tek aşamalı New Shepard roketinin üzerindeki bir kapsülün içinde gökyüzüne doğru yola çıkacak. Kısa bir süre sonra kapsül roketten ayrılacak ve Dünya’nın yaklaşık 100 kilometre üzerinde, uzayın başlangıcı olarak kabul edilen bir nokta olan Kármán hattına gidecek. Mürettebat daha sonra koltuklarından kalkabilecek ve muhteşem Dünya manzarası eşliğinde, birkaç dakika ağırlıksız olmanın keyfini çıkarabilecek. Daha sonra fırlatma sahasına yakın bir yerde paraşüt destekli bir iniş için koltuklarına dönecekler.

Uzay turizmi için yoğun rekabet

Blue Origin’in uçuş görevi, kendi uzay uçuşu şirketi olan başka bir milyarder Richard Branson’ın uçuşundan yaklaşık 10 gün sonra gerçekleşecek. Virgin Galactic’in VSS Unity uzay uçağıyla ilk tam mürettebatlı yörünge altı uçuşunda, Kármán hattının hemen altına kadar gidilmişti.

Branson, Blue Origin’in kendi uçuş görev programını açıklamasının ardından uçuş tarihini açıklamıştı. Bu durum birçok kişinin İngiliz işadamının yalnızca Bezos’tan önce davranarak övünme haklarını elde etmek amacıyla acele ettiğini iddia etmesine yol açmıştı.

İki şirket, kendi uzay turizmi hizmetlerine müşteri çekmek için rekabet etmeye hazırlanıyor. Virgin Galactic, müşterilerden bir koltuk için 250 bin Amerikan doları tahsil edecek şekilde, gelecek yılın başlarında başlayabilecek ticari bir hizmet için şimdiden rezervasyon alıyor. Blue Origin henüz koltuk fiyatlarını açıklamadı, ancak şirketin ücretinin rakibine benzer olacağı düşünülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER