Teknoloji

Blu-ray’in 2009’da zeminini sağlamlaştırmak için neye ihtiyacı var?

2008 Blu-ray için istenildiği gibi giden bir yıl olmadı. Şirketler kâr etmedi mi? Tabii ki etti. Uyumluluk konusunda ilerlemeler kaydedilmedi mi? Kaydedildi. Ancak müşteriler hâla DVD satın alma alışkanlıklarından vazgeçmediler. Ancak BD’nin DVD’nin pastasından pay kapabilmesi için büyük bir strateji gerekiyor.

Öncelikle PS3’ün “Truva Atı” stratejisi artık tekrar düşünülmeli. Açıkça görülüyor ki, dünya çapında PS3 satışları diğer iki konsolun satışlarının gerisinde gidiyor. Ayrıca BD oynatıcı fiyatları da PS3’ün fiyatına göre düşük seyrediyor. Blu-ray’i destekleyenlerin biraz daha dürüst olmaları ve Blu-ray formatının standart DVD üzerinde sadece tamamlayıcı bir gelişim sağladığının farkına varmaları gerekiyor.

VHS’den DVD’ye geçiş DVD’den Blu-ray’e geçişe göre hemen hemen farklı bir şekilde seyrediyor. İlk örnekte, kalite açısından bakılırsa gelişim mükemmeldi. DVD sayesinde kasedi geriye sarma diye birşey kalmadı. Çevresel ses sistemi ile tanıştık. Özel seçenekler ve ekstralar oldukça sevildi. İnteraktif menü kavramı doğdu. Diskler masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda oynatılabiliyordu. Bunu DVD’den Blu-ray’e geçiş ile karşılaştırın. Fiziksel olarak bakıldığında disk boyutları değişmedi. Ses kalitesinde sadece marjinal bir gelişim oldu, sadece kulağı fazla gelişmiş olanların ayırt edebileceği kadar diyebiliriz. Görüntü kalitesi açısından bakılırsa gözle görülür bir gelişim var. Ancak tabii ki HDTV alacak kadar parası olanlar için… BD-Live interaktif özelliği ise kağıtta göründüğü gibi büyüleyici değil. Ve belki de önemlisi… Blu-ray diskleri DVD’lerden oldukça pahalı.

Gerçek şu ki, DVD’den Blu-ray’e geçmek için acele eden insan sayısı geçmişte VHS’den DVD’ye geçmek isteyen insan sayısı ile karşılaştırıldığında, insanlar Blu-ray’e geçme konusunda fazla istekli görünmüyor. Ancak yine de Blu-ray fiyatları talep olmasa da oldukça pahalı seyrediyor. BD niş bir ürün gibi fiyatlandırılırsa, niş bir ürün olarak kalmaya devam edecek. Eğer durum bu şekilde devam ederse, internet üzerinden akan HD video servisleri tahmin edilenden daha erken popüler hale gelecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER