Manşetler

Erken BlackBerry Priv inceleme yazısı karmaşık yorumlar içeriyor

blackberry-priv-test-121015-8

BlackBerry, en sonunda daha tanıtılmadan önce yoğun ilgi ve beklenti yaratan bir akıllı telefon çıkarmayı başarıyor. Privacy (Gizlilik) ve Privilege (Ayrıcalık) gibi iki önemli kelimenin baş harflerinden türetilen BlackBerry Priv daha şimdiden belirli seviyede gündem oluşturmayı başardı. Daha önce çeşitli fotoğrafları ve videoları sızmış olan bu ilk BlackBerry Android telefonunun bu sefer de bir ön incelemesi ortaya çıktı. Bu inceleme sayesinde BlackBerry Priv hakkında daha fazla detay elde etmek mümkün oluyor.

Priv’in göz alıcı ve profesyonellere uygun göründüğünü söylemek yanlış olmaz. Özellikle kızaklı klavyesi çalışanların epey hoşuna gidecektir. Ekranın kenarlara doğru kavis yapması da cihaza biraz daha değerli görüntü kazandırıyor, ayrıca Galaxy S6 edge’dekine benzer bir hava veriyor. Bu kavisli kenarların herhangi bir işlevinin olup olmadığıysa şu an için bilinmiyor.

blackberry-priv-test-121015-3

iamsorandom rumuzlu Redditor kullanıcısı bir BlackBerry yöneticisinden bu akıllı telefonla ilgili bazı bilgiler almış. Kullanıcının söylediğine göre Priv, 7.6 mm.’lik kalınlığa sahip Galaxy Note 5’ten daha ince. Buna rağmen Samsung’un akıllı telefonundan biraz daha ağır.

blackberry-priv-test-121015-4

Ancak tasarımın bazı problemleri olduğu öne sürülüyor. Özellikle kızaklı ekran ve gövdenin geri kalanı arasındaki boşluğun tozların dolması için epey elverişli bir ortam olduğu belirtiliyor. Cihazın 5.4 inç’lik, klavye açılmamış hâline ait köşeden köşeye uzunluğu tek elle kullanım için pek elverişli bulunmuyor. QWERTY klavyenin açılmasıyla birlikte bunun daha da zorlaştığı belirtiliyor. Bu arada bir kısmı kevlardan üretilmiş dokulu arka yüzeyin de cihazı rahat kavramaya yardımcı olduğuna dikkat çekiliyor.

blackberry-priv-test-121015-2

Yazılım bakımından Priv’in eksiğinin bulunmadığını duymak sevindirici. Test edenlere göre, Priv neredeyse ham görünüme sahip bir Android sürümüyle çalışıyor, sadece birkaç BlackBerry uygulaması ön yüklü olarak geliyor. Ayrıca Google’ın uygulamaları da daha ilk açılışta yüklü olarak sunuluyor. Anlayacağınız BlackBerry Priv’in uygulama eksikliği gibi bir sorunu olmayacak. Bu arada BlackBerry 10’da Amazon’un Appstore uygulama mağazası mevcuttu. Aynı mağazanın BlackBerry Priv’de yer alıp almayacağı şu an için bilinmiyor. Bu arada fiziksel kenar butonuna basıldığında bildirim alanı içinde açılan garip bir fonksiyon da dikkat çekici. Cihazın düzgün bir performansa sahip ve hızlı olduğu, ancak ara sıra takılmalar gözlendiği belirtiliyor, burada Snapdragon 808’e vurgu yapılıyor.

blackberry-priv-test-121015-7

Diğer her şey gibi, kamera hakkında da karmaşık yorumlar yapılıyor. Optik görüntü sabitleme özellikli 18 megapiksel kameranın varlığı doğrulanıyor. En azından lensin etrafında yazanlardan bu anlaşılıyor. Kameranın birçok koşul altında iyi performans gösterdiği belirtilmekle birlikte, düşük ışık altında otomatik odaklamanın dikkate değer şekilde işlediği belirtiliyor, halbuki üründe “Fast Focus”, yani “hızlı odak” etiketi mevcut.

Tabii ki, ön incelemeye konu olan BlackBerry Priv, test kullanıcılarının eline önceden giden, final üründen önceki aşamalardaki prototiplerden bir tanesi olabilir. Yani piyasaya çıkan en son versiyon BlackBerry Priv’lerde sözü edilen hataların hepsi olmasa bile büyük bir kısmının giderildiğini görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER