Teknoloji

BlackBerry Priv için aylık güvenlik güncellemesi yayınlanmayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

blackberry privBlackBerry’nin Android macerası gerçek anlamda Priv ile başlamıştı. İki yılı aşkın bir süre önce tanıtılan akıllı telefon, Android’i BlackBerry’nin alamet-i farikası olan fiziksel klavyeyle buluşturmasıyla dikkat çekmişti. Klavyenin kızaklı olması da ayrıca göze çarpmıştı. Ancak BlackBerry Priv için de yolun sonu geldi. BlackBerry’den yapılan açıklamada, Priv’in bundan sonra aylık güvenlik güncellemesi almayacağı ifade edildi.

Android işletim sistemli telefonların büyük kısmı için ikinci yaş gününün ardından yolun sonuna doğru gidiş hızlanıyor. Bu durum, ilk bakışta üreticiler arasındaki keyfi bir uzlaşma gibi görünüyor. Yurt dışındaki telefonların genellikle iki yıllık kontratlarla satılması da bu tercihin nedenleri arasında değerlendiriliyor. Üreticiler ise cihaz garantilerini genellikle 1 yılla sınırlı tutuyor. Yazılım desteği için bir son kullanma tarihi sunulması gerekmese de, akıllı telefon pazarı yıllardır bu şekilde işliyor.

Priv, bundan tam olarak 2 yıl 1 ay önce satışa sunulmuştu. BlackBerry de ikinci yaş gününün ardından Priv için aylık olarak yayınladığı güvenlik güncellemelerini sonlandırmaya karar verdi.

Priv’e desteği kesen BlackBerry, kendi bünyesinde geliştirdiği son işletim sistemi olan BlackBerry 10 için verdiği desteği ise iki yıl daha uzatacağını açıkladı. 2019 itibarıyla BB10 uygulama mağazasını kapatacağını duyuran şirket, BB10 taşıyan cihazların o günden sonra da çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

BlackBerry Priv sahiplerini tamamen yüzüstü bırakmayacak

Güvenlik güncellemeleri sonlandırılsa da, BlackBerry Priv sahiplerini tamamen yüzüstü bırakmayacak. Şirketten yapılan açıklamada, olası güvenlik açıklarının oluşması durumunda bileşen üreticileriyle birlikte hareket edileceği ve kullanıcılara yardım edileceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER