Teknoloji

BlackBerry PlayBook OS açık kaynak platformu Qt’yi destekleyenler arasına katıldı

RIM’in yazılımcı ilişkilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Alec Saunders, BlackBerry Devcon Europe‘un ilk gününde yaptığı konuşmada BlackBerry PlayBook OS’in Qt açık kaynak geliştirici çatısını desteklemeye başladığını duyurdu. Saunders’a bu yeniliği açıklarken Nokia’da Qt Baş Mimarı olarak görev yapan Lars Knoll eşlik etti.

RIM, açık kaynak kodlu Qt geliştirme hareketine katılarak, Qt tabanlı çalışmalara kod tabanında herhangi bir ayrıştırma yapmamak kaydıyla katkıda bulunacak. RIM, bu çatının Qt Quick ve QtCore bileşenlerine uyum sağlayacak, ancak QtGui’yi kendi geliştirdiği bir çözüm olan ve BlackBerry 10’un arayüzünde etkisini fazlasıyla hissettirmesi beklenen Cascades ile değiştirecek. Bu ay içinde PlayBook 2.0 güncellemesinin avantajını kullanmayı planlayan yazılım geliştiriciler gerekli olan dosyaları ve yazılım geliştirme aracını hemen indirmeye başlayabilir.

Daha önce Nokia’nın dünya çapındaki geliştiricileri tek bir çatı altında geliştirme yapma hedefine yönelik çalışmalarının merkezinde bulunan Qt, Nokia’nın Symbian ve MeeGo üzerine kurulu olan akıllı telefon stratejisini bırakıp Windows Phone’a odaklanmasıyla birlikte Finlandiyalı şirkette eski önemini kaybetmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER