Teknoloji

BlackBerry Pakistan’daki faaliyetlerini sonlandırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

BlackBerry-Q5-inceleme-00017

BlackBerry, Pakistan’ın telekomünikasyon pazarını düzenleyen resmi kurumun şifreli servislerine “arka kapıdan erişim” talep etmesi nedeniyle ülkedeki faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı. Devlet, geçtiğimiz yaz ülkedeki mobil operatörlerden kasım ayının sonu itibarıyla BlackBerry Enterprise Service erişimini kesmelerini istemiş ve bu talebe gerekçe olarak “güvenlik nedenleri”ni göstermişti.

Bu talebin yerine getirilmesi için verilen süre yıl sonuna kadar uzatılırken, hükümetin kararından geri adım atmaması nedeniyle Kanadalı şirketin önünde Pakistan’daki faaliyetlerini sonlandırmak dışında bir yol kalmadı. Yapılan açıklamada, Pakistan pazarında kalmanın kullanıcı gizliliğini koruma sözünden taviz verme anlamına geleceği ve şirketin böyle bir eylemden taraf olmadığı belirtildi.

Pakistan hükümeti, Enterprise Service sunucuları üstünden gerçekleştirilen tüm şifrelenmiş trafiğe erişim izni istiyor. BBM mesajları ve e-postalar da söz konusu sunuculardaki içerikler arasında bulunuyor. Tüm itibarını en üst seviyede güvenlik üstüne kuran Kanadalı şirketin bu talebi geri çevirmesi, kimseyi şaşırtmayacak bir gelişme niteliği taşıyor.

BlackBerry: Üzgünüz ama başka çaremiz yok

Adli soruşturmalarda yasal mercilerle çalışma konusunda uyumlu olduğunun altını çizen BlackBerry, söz konusu şifrelenmiş iletişime sürekli iletişim olduğunda aynı uyumu, doğal olarak, göstermiyor. Pakistan gibi önemli bir pazardan çıkmaktan ötürü memnun olmadıklarını belirten Kanadalı şirketin yöneticileri, hükümetin kararının başka bir çıkış yolu bırakmadığını vurguladı.

İLGİLİ HABERLER