Teknoloji

BlackBerry Nokia’ya 137 milyon dolar ödeyecek

blackberry nokiaUluslararası Ticaret Odası Hakem Kurulu, BlackBerry ve Nokia arasındaki anlaşmazlığı gündemine almış ve BlackBerry’nin Nokia’ya 137 milyon dolar ödemesine hükmetmişti. Bu kararı değerlendiren Kanadalı üretici, hakem kurulunun hükmünü kabul ettiğini ve Nokia’ya belirtilen miktarı ödeyeceğini açıkladı. BlackBerry Nokia aleyhindeki patent ihlâli iddialarından vazgeçmedi.

Konuyu değerlendiren uluslarası hakem kurulu, geçtiğimiz hafta itibarıyla kararını vermişti. Kurul tarafından değerlendirilen olayda patent ihlâli iddiası gündeme alınmasa da, BlackBerry’nin bu konudaki suçlamaları değişmiş değil. Nokia’yı kendisine ait patentleri ihlâl etmekle suçlayan BlackBerry, Fin şirketi aleyhine ABD ve Almanya’da davalar açmıştı.

BlackBerry tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “BlackBerry olarak Uluslararası Ticaret Odası Hakem Kurulu’nun bizim fikirlerimizle aynı doğrultuda bir karar vermemesinden ötürü üzüntü duyuyoruz. Ancak bu kararı saygıyla karşılıyoruz. Ne var ki, bu karar Nokia’nın bize ait patentleri ihlâl ettiği yönündeki düşüncemizi değiştirmiyor. Şirket olarak ABD ve Almanya’da hakkımızı aramayı sürdüreceğiz.”

BlackBerry Nokia ile ortak bir noktayı paylaşıyor

BlackBerry Nokia ile ortak bir noktayı da paylaşıyor. İki şirket de cep telefonu pazarının en önemli oyuncuları arasında bulunuyordu. Ancak akıllı telefon dönüşümünde güçlü kalamayan iki üretici de çareyi markalarını başka üreticilere lisanslamakta buldu. Artık BlackBerry markalı telefonlar TCL Communications, Nokia markalı telefonlar da HMD Global tarafından üretiliyor. Her iki markanın telefonları da Android yüklü olarak geliyor.

İLGİLİ HABERLER