Teknoloji

Brezilya’daki yolsuzluk skandalı BlackBerry Messenger sayesinde ortaya çıktı

blackberry-messenger-280813

Kirli işleri “güvenli” olarak tanımlanan mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla olsa bile mobil platformlar üzerinden konuşmanın doğru olmadığı, Brezilya’da yaşanan bir olayla anlaşıldı. Brezilyalı yetkililer, BlackBerry Messenger kayıtlarından faydalanarak devlete ait petrol şirketi Petrobras’dan haksız kazanç sağlandığını ortaya çıkardı.

Soruşturma kapsamında yolsuzluk yapmakla suçlananların sayısı 100’ü aştı. Zanlılar arasındaki ilişkileri doğrulayan sohbet kayıtları, zanlıların para alışverişi ve diğer şüpheli ilişkilerin gerçekleştirilme biçimini de ortaya koyuyor. Soruşturmada henüz bir mahkumiyet kararı çıkmasa da, BlackBerry Messenger kayıtları sayesinde bazı şüphelilerin işin içinden sıyrılmasını zorlaştırıyor.

Brezilyalı yetkililerin BlackBerry Messenger kayıtlarına erişebilmesi, platformun güvenilirliğine dair endişelerin de artmasına neden oldu. Özellikle BlackBerry’nin mesajlara erişim konusunda bugüne kadar izlediği hassas tavır göz önüne alınınca erişim iznine dair soru işaretlerinin sayısı arttı. BlackBerry’den konuya ilişkin yapılan açıklamada gizlilik ve “kanuni erişim yardımı” arasında bir denge kurulmaya çalışıldığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER