Teknoloji

BlackBerry’nin güvenlik teknolojisi daha fazla üçüncü taraf cihazda görülecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

blackberry guvenlikBlackBerry güvenlik teknolojisinin üçüncü taraf donanım üreticileri tarafından kullanılmasına izin vereceğini daha önce açıklamıştı. Şirket bu konudaki ilk lisans anlaşmasını geçtiğimi eylül ayında Çin merkezli NTD ile yapmıştı. BlackBerry lisans anlaşması yaptığı şirketlerin arasına şimdi de İsviçre merkezli Punkt’ı ekledi. Punkt adını minimalist telefonu MP01 ile duyurmuştu.

Punkt’ın BlackBerry’nin teknolojisini nasıl kullanacağı konusunda henüz bilgi verilmedi. Ancak BlackBerry’nin duyurusu, güvenlik teknolojisinin telefonlar dışında Nesnelerin İnterneti cihazlarında da kullanılabileceğinin işaretini veriyor. Punkt’ın portföyünde ise bir telefondan fazlası olmadığı için İsviçreli şirketin BlackBerry’nin teknolojisinden nasıl yararlanacağı belirsizliğini koruyor.

BlackBerry kendi cihazlarını üretmeyi 2016’da bırakmıştı. O tarihten bu yana sahip oldukları için kullanım lisansı verme yoluna giden şirket, markasını taşıyan telefonların başka şirketler tarafından üretilmesine izin veriyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen BlackBerry KeyOne TCL Communications tarafından üretilmişti.

BlackBerry Secure adını taşıyan yeni lisans programı, şirketlere Kanadalı üreticinin güvenlik konusundaki referanslarından kendi markalarını saklamadan yararlanma imkanını veriyor. Örneğin, Punkt “BlackBerry Secure” yazısının sadece telefon açılırken görüldüğü Punkt markalı bir telefon satabilecek.

BlackBerry güvenlik konusunda hatırı sayılır bir şöhrete sahip olsa da, şöhretin inşa edildiği döneme göre bazı dengelerin değiştiğini kabul etmek gerekiyor. Kanadalı üretici artık kendi işletim sistemini geliştirmek yerine Android’i güçlendirmek için çalışıyor. Android üzerinde tam kontrolü bulunmayan BlackBerry’nin bu taahhüdünü ne kadar yerine getirebildiği konusunda da somut bir şey söylemek pek kolay görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER