Ulaşım

BlackBerry Ford ile birlikte geleceğin otomobillerini geliştirmek için çalışacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

blackberry fordBlackBerry Ford ile birinci nesil sürücüsüz otomobillerde kullanılacak yazılımların geliştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Kanadalı şirket tarafından yapılan açıklamada, özel bir mühendislik ekibinin Ford’a BlackBerry yazılımlarının otomobillere entegrasyonu konusunda yardımcı olacağı belirtildi. Ford otomobillerine yerleştirilecek BlackBerry yazılımları arasında QNX Neutrino işletim sistemi, Certicom güvenlik teknolojisi ve ses işleme yazılımı bulunuyor.

Ford hali hazırda otomobillerindeki bilgi ve eğlence sistemlerinde BlackBerry’nin QNX teknolojisini kullanıyor. Ancak otomotiv devi bunun için BlackBerry yerine Panasonic’e lisans bedeli ödüyordu. Ford’a mevcut yazılımdan daha iyi yararlanması için yardım edecek olan BlackBerry, kendisini Ford’un sürücüsüz otomobil çalışmalarında merkezi bir yerde konumlandıracak. Böylelikle Kanadalı teknoloji devinin bir donanım şirketinden yazılım şirketine dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım atılmış olacak.

Ford sürücüsüz otomobil pazarı için kendisine oldukça iddialı hedefler belirlemiş durumda. Şirket, 2021 itibarıyla özel ulaşım şirketlerine yılda 100 bin sürücüsüz araç satmayı amaçlıyor. Sürücüsüz otomobillerin bireysel kullanıcılara satışının ise 2025 itibarıyla başlaması hedefleniyor. Bunun için otonom araçlar konusunda çalışmalar yürüten ekibindeki çalışan sayısını 150’den 300’e çıkaran şirket, Silikon Vadisi’ndeki araştırma merkezindeki 30 sürücüsüz otomobilinin yanına 60 yeni araç daha ekleyecek.

BlackBerry Ford dışında başka otomotiv şirketleriyle de benzer anlaşmalar yapabilir

BlackBerry bir zamanlar akıllı telefon pazarını domine etse de, hali hazırda QNX yazılımı şirketin gelecekteki başarılar için en büyük umudu gibi görünüyor. Kanadalı şirketin Ford dışında sürücüsüz otomobil çalışmaları yapan diğer üreticilerle de işbirliğine gitmesi ihtimaller dahilinde yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER