Teknoloji

BlackBerry Facebook, Instagram ve WhatsApp aleyhine dava açtı

blackberry facebookBlackBerry artık yoluna bir kurumsal yazılım şirketi olarak devam ediyor. Ancak şirket aynı zamanda büyük bir patent portföyünü elinde bulundurmayı da sürdürüyor. Büyük bir patent portföyüne sahip olmak, diğer şirketlerle patent kavgasına girmeye de yol açabiliyor. BlackBerry Facebook ve Facebook’un çatısı altında bulunan Instagram ve WhatsApp aleyhine açtığı dava ile söz konusu duruma güncel bir örnek teşkil ediyor. Davanın temelinde mesajlaşma ile ilgili patentler bulunuyor.

BlackBerry tarafından sunulan 117 sayfalık dava dilekçesinin merkezinde şirketin patentli ve tescilli mesajlaşma platformu BlackBerry Messenger yer alıyor. BBM olarak da bilinen platform, modern mobil iletişimin temel yapı taşlarından biri olarak değerlendiriliyordu.

BlackBerry, kendisine ait fikri mülkiyetin Facebook tarafından ihlâl edildiğini öne sürüyor. Kanadalı şirket, Facebook’un BlackBerry ürünlerine başarıyı getiren “yenilikçi güvenlik, kullanıcı arayüzü ve işlev geliştirici unsurları” kopyaladığını iddia ediyor. BlackBerry, 2016’nın aralık ayında BlackBerry markalı telefonları tasarlama, üretme ve satma hakkını Çin merkezli TCL Communications’a devreden BlackBerry’nin elinde yazılım ve mobil güvenlik ürünleri kalmıştı.

BlackBerry tarafından sunulan dilekçede, patentlerin kullanıcı gizliliğini korumaya yönelik kriptografik teknikleri kapsadığı belirtiliyor. Buna ek olarak, mobil oyun ve mesajlaşma ile kullanıcı arayüzü tasarımına dair iddialar da dava dilekçesinde yer alıyor. Söz konusu arayüz unsurları içinde bildirim tasarımı, mesaj damgaları ve fotoğraflarda aile ya da arkadaşları etiketleyebilme gibi özellikler bulunuyor.

BlackBerry Facebook ve bağlı şirketlerinin telif ihlâlinden doğan maddi zararları karşılamasını istiyor. Ancak Facebook bu isteği kabul edecek gibi görünmüyor. Şirketin baş hukuk müşaviri vekili Paul Grewal, BlackBerry’nin iddialarıyla mesajlaşma pazarındaki mevcut durumunu yansıttığını belirtti. Kanadalı şirketin inovasyon yeteneğini kaybettiğini ve başkalarının inovasyonlarından nemalanmaya çalıştığını söyleyen Grewal, bu iddiaya karşı savaşacaklarını sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER