Teknoloji

BlackBerry DevCon Europe’ta RIM’in yeni CEO’su Thorsten Heins’tan yeni döneme ilişkin açıklamalar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

RIM, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen BlackBerry DevCon konferansında Avrupalı yazılım geliştiricilerle buluşuyor. Bu etkinliğin önemli bir özelliği de geçtiğimiz haftanın başında CEO’luk görevine atanan Thorsten Heins’ın ilk kez burada yeni sıfatıyla sahneye çıkıyor olması. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Heins yeni dönem ilişkin açıklamalarda bulundu.

Thorstein Heins konuşmasına BlackBerry telefonların güçlü olduğu ülkeleri sayarak başladı. Hollanda, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde BlackBerry’nin en çok tercih edlen ön ödemeli telefonlar olduğunu işaret eden Heins Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Güney Afrika gibi ülkelerde de en çok tercih edilen akıllı telefonların BlackBerry olduğunu belirtti. Heins yılda 180 milyon BlackBerry akıllı telefonun satıldığının da altını çizdi. Heins’e göre BlackBerry için geliştirme çalışmaları yapan yazılımcıların yüzde 13’ü BlackBerry App World’den 100 bin doların üzerinde kazanç elde etti. BlackBerry App World’den şimdiye kadar 2 milyar uygulama indirildiğini, günde indirilen uygulama sayısının ise 6 milyona ulaştığını kaydetti.

Heins, BlackBerry 7 hakkında açıklamalarda da bulundu. BlackBerry 7.1 ile birlikte kullanıcı deneyiminin daha da arttırıldığına değinen Heins, BlackBerry 7 uygulamalarının uygulama geliştiricilerine daha fazla para kazandırma potansiyeline dikkat çekti. Tabii, en çok merak edilen konu BlackBerry 10. Heins, o konuya da değindi. QNX tabanlı BlackBerry 10 ile birlikte PlayBook, BlackBerry akıllı telefonlar, araç içi sistemler, kurumsal ve bulut uygulamalar için ortak bir platform sunulacağını belirtti. BlackBerry 10’un geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla QNX, tat, Gist, Certicom, Scoreloop, NewBay, Tungle gibi şirketlerin satın alındığına dikkat çekti. BlackBerry 10’un bu yılın ilerleyen aylarında çıkacağını tekrarladı.

BlackBerry PlayBook OS 2.0’ın bu ay içinde çıkacağını doğrulayan Heins, yeni işletim sistemiyle birlikte PlayBook kullanıcılarına sosyal medyaya daha entegre olmuş bir deneyim sunacaklarını belirtti. Heins’ın konuşması sırasında PlayBook OS 2.0 ile sunulacak yeniliklerden de bahsedildi. E-posta istemcisine bölmeli, sol tarafta gelen iletilerin, sağda ise mesaj içeriğinin yer aldığı bir görünüm kazandırıldı. Takvim uygulaması da hem tarih bilgilerini bir takvim havasında gösterecek, hem de her güne özel kayıtları düzgün bir şekilde görmeyi sağlayacak şekilde düzenlendi. Takvim uygulaması içinde bir etkinliği düzenleyen ve katılacak kişilerin detaylarını görmek, onlarla Twitter, Facebook, LinkedIn gibi sosyal ağlar üzerinden bağlantı kurmak mümkün. Kişiler uygulaması sadece kişilerle sosyal ağlar üzerinden bağlanmayı değil, onların bu ağlar üzerinden paylaştıkları güncellemeleri de görme fırsatı da sunuyor. PlayBook OS 2.0’ın bir yeniliği olan BlackBerry Bridge sayesinde BlackBerry akıllı telefon sahipleri tabletlerini akıllı telefonları üzerinden kontrol edebilecek, yazı yazmak için akıllı telefonlarının klavyesini kulllanabilecek. Yine BlackBerry telefon tarafından çekilen fotoğraflar anında tablete aktarılıp buradan sosyal ağlarda veya e-posta aracılığıyla paylaşılabilecek.

Heins, akıllı telefon pazarının hâla gelişmekte olan bir pazar olduğunu, yüzde 65’lik bir kesimin hâla normal cep telefonu kullandığına dikkat çekti. RIM, bunu büyük bir potansiyel olarak görüyor ve gözünü geleceğe dikmiş durumda. BlackBerry 10 ve BlackBerry OS 2.0 ile kullanıcılara düzgün ve doğru bir kullanıcı deneyimi sunma niyetinde olduklarının altını çizdi. Yazılımcılarla yakından ilgilendiklerini ve onlara uygulamalarını rahat şekilde geliştirmeleri konusunda gerekli olan tüm imkânları sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

RIM’in BlackBerry PlayBook OS 2.0 ve BlackBerry 10’dan çok şey beklediği çiçeği burnunda CEO’nun konuşmasından anlaşılıyor. Kanadalı şirketin olgunluğa henüz erişmediğini düşündüğü mobil pazardan ne kadar pay kapabileceği de bu iki işletim sisteminin gösterdiği performansa doğrudan bağlı olacak.

İLGİLİ HABERLER