Teknoloji

BlackBerry cep telefonları için bir kez daha yolun sonu

blackberry keyone

BlackBerry markalı telefonların satma hakkını dünyanın birçok noktasında elinde bulunduran TCL Communications, bu yılın ilerleyen zamanlarında BlackBerry telefonlarını satmayı bırakmayı planlıyor.

Bugün bir tweet ile TCL, 31 Ağustos 2020 itibarıyla BlackBerry markalı telefonnları satmayacağını açıkladı. Bunun nedeni ise cihazları tasarlamak ve üretmek için gerekli olan hakların süresinin bitecek olması olarak verildi. Mevcut cihazlar için ise destek verilmeye devam edilecek.

Yıllar boyu süren başarısızlıkların ardından Blackberry, 2016 yılında kendi telefonlarını üretmeyi durdurma kararı almış, bunun yerine markasını lisanslama yoluna gitmişti. En büyük lisans anlaşması ise TCL ile yapılmıştı. Aralık 2016’dan bu yana dünyanın neredeyse tamamında BlackBerry markalı telefonları tasarlama ve satma hakkı bu şirkette bulunuyordu.

TCL’in aradan geçen zaman zarfında düzgün bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. BlackBerry’nin klasik tasarımını modern Android telefonların işlevleriyle buluşturmayı başardı. Buna rağmen hiçbir BlackBerry cihazı yoğun ilgi görmedi ve inceleyenlerden de çok yüksek puanlar alamadı.

TCL’in yeni telefonlar çıkarmamasıyla birlikte, BlackBerry markasının bir süre kaybolmasını bekleyebiliriz. BlackBerry’nin telefon üretimine dair başka iş ortaklıkları da bulunuyor, ancak onlarla olan ilişkileri daha sınırlı kalıyor. BB Merah Putih, 2017’de Endonezya’da tek bir telefon çıkarmıştı. Optiemus Infracom ise Hindistan, Sri Lanka, Nepal ve Bangladeş’te bazı telefonlar çıkarmıştı. Geride kalan diğer bölgelerin tümünde haklar TCL’de bulunuyordu.

BlackBerry’den yeni bir iş ortağı aradığına ya da kendi telefonlarını yeniden üretmeye başlayacağına dair henüz bir açıklama gelmedi.

Aslında buradaki en büyük değişiklik TCL tarafında olacak. Şirket son yıllarda BlackBerry, Alcatel ve Palm markaları altında telefon ürettikten sonra kendi markasını da yavaş yavaş ortaya çıkarmaya başladı. Geçen yılın sonlarına doğru şirketin kendi markasını taşıyan ilk akıllı telefonu TCL Plex‘i gördük. BlackBerry markasının arkada bırakılmasıyla birlikte şirket kendi telefonlarına daha fazla odaklanacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER