Teknoloji

BlackBerry CEO’sundan net tarafsızlığına farklı yorum

blackberry-ceo-john-chen-111114

Hafta içinde teknoloji dünyasının gündemi Microsoft’un Windows 10 etkinliğiyle meşgulken BlackBerry CEO’su John Chen, ABD Senatosuna gönderdiği bir mektupla şirketinin net tarafsızlığı konusundaki görüşlerini paylaştı. Mektubun başlangıcında net tarafsızlığının özünü doğru şekilde kavradığı görülen Chen, internet servis sağlayıcılarının yavaş şerit veya hızlı şerit gibi ayrımlar yapmamasını gerektiğini belirtirken; daha sonra bu tanıma yaptığı eklemelerle net tarafsızlığı konseptini farklı bir yere taşıdı. Net tarafsızlığının sadece verilerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten BlackBerry CEO’su, veri sunan uygulama ve servislerin de aynı şekilde tarafsız olmasını istedi.

Kendilerinin BlackBerry Messenger’ı iOS ve Android’e taşıdıklarını hatırlatan Chen, Apple’ın ise iMessage’ı ise sadece kendi cihazlarına sunmasını net tarafsızlığına aykırı bir durum olarak niteledi. Net tarafsızlığını ateşli şekilde savunan kurumlardan biri olan Netflix’e değinmeyi de ihmal etmeyen BlackBerry CEO’su, çevrim içi yayın servisinin BlackBerry için uygulama hazırlamayarak ayrımcılık yaptığını iddia etti.

Chen’in net tarafsızlığına getirdiği yeni yaklaşım birbirine oldukça benzeyen iki endüstriyi tek potada birleştirirken, aldatıcı bir argümanın ortaya çıkışına da öncülük ediyor. İnternet servis sağlayıcılarını geçmişin demiryollarına benzeten Chen, uygulamaları da bu demiryollarının üstüne giden trenler olarak tanımladı.

BlackBerry CEO’su gerçek anlamda tarafsız bir internetin içerik ve uygulamalara da tarafsızlık sağlanmasıyla oluşacağını öne sürse de, kendisinin bu tutumunun BlackBerry’nin platformuna yazılımıcıları ve kullanıcıları çekme konusundaki başarısızlığıyla ilgili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER