Manşetler

BlackBerry bireysel tüketici pazarından çekiliyor, 4 bin 500 kişiyi işten çıkarıyor

BlackBerry 4 bin 500 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Söz konusu rakam toplam iş gücünün yüzde 40’ına denk geliyor. Ayrıca Kanadalı şirket bireysel tüketici pazarından da çekiliyor.

blackberry-logo-180613

İşten çıkarma haberi zamanından önce açıklanan finans raporu tahminiyle birlikte geldi. Tahminlere göre BlackBerry içinde bulunduğumuz çeyrekte 1 milyar dolara yaklaşan bir zarar bekliyor.

BlackBerry’nin büyük zararının esas kaynağı olarak ilk BlackBerry 10 OS akıllı telefonu olan Z10’un kötü giden satış performansı gösteriliyor. BlackBerry, ikinci çeyrekte envanter ve tedarik yükümlülüklerine bağlı olarak 930 ila 960 milyon dolar arasında bir nakit dışı ve vergilendirilmemiş yükümlülük altına gireceğini kaydetti.

Kanadalı şirket ikinci çeyrekte yalnızca 3.7 milyon akıllı telefon sattı ve bunların büyük çoğunluğunu daha eski işletim sistemi olan BlackBerry 7 ile çalışan telefonlar oluşturdu. Şirket geçen çeyrekte ne kadar BlackBerry 10 telefonu sattığını ise açıklamadı. BlackBerry 10 ve BlackBerry 7 rakamları arasındaki uyumsuzluğun nedeni olarak bir önceki çeyrekten kalan aşırı ürün sevkiyatı gösteriliyor. Bu durum birçok satılmamış Z10’un stoklarda kalmasına ve milyonlarca dolar envanter yükümlülüğüne neden oldu.

Öte yandan BlackBerry ana akım tüketici pazarından da çekilecek gibi görünüyor. Şirket “prosumer” olarak adlandırdığı “üreten tüketici” ve kurumsal pazarlara odaklanacak ve bu pazarlara hitap eden cihaz ve servisler geliştirecek. Ayrıca akıllı telefon çeşidi de altıdan dörde düşürülecek, bunların ikisi üst sınıf, ikisi de giriş seviyesi olacak. Yeni tanıtılan BlackBerry Z30 gerçek anlamda bir üst sınıf telefonu olarak nitelendirilebilir. BlackBerry Z10’un da fiyatında indirime gidilmesi ve gelecek dönemde “giriş seviyesi telefon” olarak nitelendirilmesi de muhtemel.BlackBerry CEO’su Thorsten Heins bu değişiklikleri zor, ancak gerekli olarak nitelendirdi. Hizmetlerinde kurumlara ve profesyonel, üretken son kullanıcılara özel uçtan uca donanım, yazılım ve servislere odaklanmayı planladıklarını dile getiren tepe yöneticisinin mesajı BlackBerry’nin bireysel kullanıcılara özel akıllı telefon pazarında gelecek görmediği şeklinde yorumlanabilir.Her ne kadar bu değişiklik BlackBerry fanlarını üzecek olsa da, şirketin kurumsal pazarda tamamen geri kaldığı söylenemez. Açıklanan rakamlara göre BlackBerry Enterprise Service sunucularının kurulu olduğu sistem sayısının son üç ayda 19 binden 25 bine çıktığı kaydedildi. Öte yandan yönetim kurulu stratejik alternatifleri değerlendirdiğini kaydetti, bu da şirketin iş akışını yürütmek için gerekli olan nakiti sağlamak amacıyla alıcı aradığı haberlerinin boş olmadığını gösteriyor.İlgili >> Marketwatch (BlackBerry)

İLGİLİ HABERLER