Manşetler

BlackBerry 10’un lisanslanması için çalışmaların yapıldığı CEO tarafından doğrulandı

RIM BlackBerry 10’u rakip üreticilere lisanslamak için araştırmalar yapıyor, diğer şirketlerin sonrasında seri üretime başlamasına olanak sağlayacak referans tasarımlar geliştiriyor. RIM’in finansal açıdan zorda olduğunu kabul etmediğini yineleyen CEO Thorsten Heins Telegraph’a verdiği demeçte şirketin gelecek platformu lisanslama olanakları üzerinde araştırmalar yaptığını, ayrıca finans danışmanlarıyla bu gibi bir hamlenin şirketi nereye götüreceği konusunda fikir alışverişi yaptıklarını dile getirdi.

Heins RIM’in probleminin, yeni işletim sisteminin esas olduğu önemli bir evrim noktasında bulunup Microsoft gibi bu mücadeleye asılacak kuvveti kendinde bulmaması olduğunu düşünüyor. Microsoft gibi özkaynaklarının olmadığını işaret eden Heins bir hedef koyup onu doğru yapmaları gerektiği, ara adımlar atmak istemediklerini vurguladı. Doğrusunu söylemek gerekirse işletim sistemi stratejisinde önemli olan nokta BlackBerry 10 ile çalışan telefonlar çıkarmak. Microsoft Windows Phone işletim sistemini başka üreticilere lisanslıyor, kendi cihazını üretmiyor. Ancak RIM hem işletim sistemini geliştirip hem de cihaz üretim işini üstleniyor. Heins bunun işleri biraz daha zorlaştırdığını kabul ediyor.

CEO, yılda 60 ürün çıkaran diğerleri gibi bir ekonomik ölçeğe sahip olmadıklarını, farklılaşmak ve odaklanmış bir platform sahibi olmak zorunda olduklarını düşünüyor. BB10’un dağıtımı için kendilerinden daha iyi bir mali pozisyonda üretim yapabilecek birilerine lisanslama fikrine bakma ihtiyacı duyabileceklerinin de işaretini vermeden geçmedi. Şu anda farklı seçeneklerin araştırılmakta olduğunun altını da çizdi.

Görünüşe göre RIM’in geleekteki stratejisi yazılımı tasarlayıp ve bu yazılıma en fazla uyan donanımı geliştirmek, sonrasında da lisanslar yoluyla başka üreticilerinin BlackBerry işletim sistemiyle çalışan cihazlar geliştirmelerine izin vermek. Heins, kendilerinin bir referans donanım sistemi geliştirebileceklerini ve daha sonra bu referans tasarımı başkalarına lisanslayarak diğerlerinin donanımlarını bu çerçevede geliştirmelerini sağlayabilecekleri fikrini de ortaya attı. Referans tasarım olarak da geliştirilecek cihazın bir BlackBerry veya BlackBerry platformu üzerinde kurulmuş başka bir şey olabileceğini dile getirdi.

Heins, önemli olan noktanın abone kitlesini yüzüstü bırakmamak olduğunda ısrarlı. Belki de bu nedenle BlackBerry 7 cihazları BlackBerry 10 cihazları 2013’ün başında çıkmaya başladığında piyasada ve kullanımda kalmaya devam edecek, en azından belli bir geçiş dönemi tamamlanıncaya kadar.

İlgili >> Telegraph

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER