Teknoloji

BlackBerry 10 yola 70 bin hazır uygulamayla birlikte çıkacak

RIM’in gelecek yılın başı itibariyle son kullanıcılarla buluşması beklenen mobil işletim sistemi BlackBerry 10 ile ilgili dile getirilen en önemli endişelerden bir tanesi bu platformun geniş ve güçlü bir uygulama ekosistemine sahip olup olmayacağıydı. Bir işletim sisteminin başarıya ulaşması için güçlü bir uygulama ekosistemine sahip olması artık su götürmez bir gerçek. iOS ve Android’in bu kadar popüler olmasında iTunes App Store ve Google Play Store mağazalarında binlerce uygulamanın bulunmasının rolü bulunuyor.

RIM’in BlackBerry 10 platformunun da başarıya ulaşması için uygulama ekosisteminin güçlü olması önemli bir kıstas, zaten RIM de yazılımcıların BlackBerry 10 uygulamaları geliştirmeleri için elinden gelen tüm gayreti gösteriyor; çeşitli yarışmalar ve etkinlikler düzenliyor. Bu çalışmaların sonucunda BlackBerry 10’un hatırı sayılır bir uygulama ekosistemi büyüklüğüyle faaliyete geçmesi planlanıyor.

RIM’in pazarlama üst yöneticisi Frank Boulben geçtiğimiz pazartesi günü Forbes’a verdiği röportajda başlangıçta 70 bin BlackBerry 10 uygulamasının kullanıcıları bekliyor olacağını kaydetti. Google ve Apple’ın sunduklarının yanında bu rakam oldukça küçük kalıyor. Microsoft’un Windows Phone Mağazasında ise şu anda 125 binin üzerinde uygulama yer alıyor. Bu, RIM’i Microsoft’un arkasına atacaktır, ancak arada çok büyük bir farkın olduğu söylenemez. Ayrıca BlackBerry 10’un bu büyüklükle fena bir başlangıç yapmadığı söylenebilir. Yine de, başlangıçtan sonra gidilmesi gereken çok uzun bir yolun olduğu da gerçek.

Şu anda zorlu bir yoldan geçen akıllı telefon üreticisine geçen yıl katılan Boulben teknoloji tarihinin en büyük geri dönüşlerinden biri olabilecek bir olayın parçası olmaktan dolayı heyecan duyduğunu kaydetti. Dünya çapında 80 milyon civarında BlackBerry abonesinin bulunduğunun altını çizen yönetici buna son çeyrekte 2 milyonluk bir katkı yapıldığını da kaydetti. Şirketin ABD dışındaki güçlü pozisyonunun ve sadık kullanıcı kitlesinin RIM’i henüz göz ardı etmemek gerektiğinin ana nedenleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Hiç şüphesiz BlackBerry 10 işletim sisteminin göstereceği performans RIM’in kaderini belirleme konusunda da önemli bir rol oynayacak. RIM’in bu kumar masasından başarıyla kalkıp kalkmayacağı konusunda farklı görüşler dile getiriliyor. Sonuçları 2013’ün başında ilk cihazlar çıkmaya başladıktan sonra göreceğiz. 30 Ocakta New York’ta düzenlenecek etkinlikte hem platformu hem de ilk cihazları görme fırsatına erişeceğiz.

İlgili >> Forbes

İLGİLİ HABERLER