Manşetler

BlackBerry 10 nihayet yüzünü gösterdi

RIM, Orlando’da başlayan BlackBerry World etkinliğinde gelecek nesil işletim sistemi BlackBerry 10 kullanıcı arayüzünü gözler önüne çıkardı. QNX tabanlı bu işletim sistemiyle birlikte Kanadalı şirket akıllı telefon arenasında rekabete tekrar dönmeyi amaçlıyor. Aslında BlackBerry 10 geçen yılın ikinci yarısında BBX adıyla resmiyet kazanmıştı, ancak ilk kez RIM’in 2012’nin sonlarında gelecek olan BlackBerry 10 ile neler hazırladığını gözlerimizle görme fırsatı bulduk.

RIM, ilk bakışta anlaşılabilecek ve kolaylıkla kullanılabilecek çoklu dokunmatik hareketler üzerine yoğunlaşmış. Böylelikle kullanıcının uygulamalar, dokümanlar ve bildirimler arasında hızlı parmak hareketleriyle geçiş yapmasına imkan tanınmış. BlackBerry World açılış toplantısı sırasında gösterilen BlackBerry 10 yüklü cihazın menüleri arasında hızlı ve pürüzsüz bir geçiş olduğuna dikkat çekiliyor.

RIM, yazı yazma konusunda büyük bir deneyime sahip olduğunu, Bold serisinin fiziksel klavye anlamında bir referans kabul edildiğini söyledi. Ne var ki, BlackBerry 10 telefonlarında klavye tamamen sanal, yine de RIM bu alanda da iddialı. Kullanılan algoritmalar sayesinde kullanıcıların nasıl yazdığı öğrenilecek. Çoklu dokunmatik hareketler sayesinde sembollere hızlı şekilde ulaşılacak. Ancak daha da önemlisi, BlackBerry PlayBook’ta da kullanılan SwiftKey teknolojisi BlackBerry 10 telefonlarında da yer alacak. Bu sayede kullanıcılar tavsiye edilen kelimeleri kullanarak anlamlı bir cümle oluşturabilecek. Klavye sistemi her bir kelimenin ardından anlamlı başka bir kelime tavsiye ederek kullanıcının istediğini yazmasını sağlayacak., böylelikle harfleri tek tek yazma zahmetinden kurtulacak.

RIM kamera tarafında da yenilikçi yaklaşımlar sergilemekten geri kalmıyor. Ekranın herhangi bir yerine dokunup fotoğraf çekmek, sonrasında zaman çizelgesi benzeri bir araç sayesinde çekim yapılan anın öncesi veya sonrasını ayarlayıp ayıklamak mümkün. Bu yöntem sayesinde çekim esnasında gözünü kapatmış olan kişilerin bu anları gözlerinin açık olduğu anla değiştirilebilir ve ortaya çok daha güzel bir fotoğraf çıkarılabilir.

İlgili – The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER