Teknoloji

BlackBerry: BlackBerry 10’dan vazgeçmiyoruz

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

blackberry 10

Geçtiğimiz hafta düzenlenen CES 2016’da oldukça ilginç iddialar gündeme gelmişti. Lenovo’nun Motorola markasını kullanmayı bırakacağı ve BlackBerry’nin kendi imzasını taşıyan mobil işletim sistemi BlackBerry 10’dan vazgeçeceği söylentisi, teknoloji kulislerinde fazlasıyla ses getirmişti. Lenovo cephesinden bu iddiaların doğruluğuna ilişkin bir açıklama gelmezken, BlackBerry kendi mobil işletim sistemine dair haberler konusunda kamuoyunu aydınlatma yoluna gitti. Kanadalı üretici tamamen Android’e geçeceğine dair haberleri yalanlarken, en azından 2016 içinde BlackBerry 10’dan vazgeçilmeyeceğini duyurdu.

Yerel uygulamaların eksikliği nedeniyle eleştirilen BlackBerry’nin mobil işletim sisteminin şu ortam içinde neler sunabileceği merak ediliyor. Hem Kanadalı üretici hem de şirketin sadık kullanıcıları, platformun gizlilik ve güvenlik odaklı özelliklerini ön plana çıkarırken, işletim sisteminin hızlı çalıştığına da ayrıca dikkat çekiliyor. Android’in güvenlik ve hız konusunda özel bir şöhrete sahip olmadığını belirtmek gerekiyor.

BB10, özellikle sahip olduğu mobil uygulamaların sayısı ile değerlendirildiğinde, en mükemmel mobil işletim sistemi gibi gözükmüyor. Bu nedenle BlackBerry geçtiğimiz yıl bazı Android uygulamalarının işletim sisteminde çalışmasını mümkün kılmıştı. Ancak bu değişiklik şirket adına pek yeterli olmamış olacak ki, Kanadalı üretici geçtiğimiz yıl içinde Android işletim sistemiyle çalışan ilk telefonu BlackBerry Priv’i görücüye çıkarmış ve 2016 içinde yeni Android telefonlar tanıtma sözünü vermişti.

Bu açıklama, BlackBerry’nin Android için kendi mobil işletim sistemi BlackBerry 10’dan vazgeçeceği iddialarının gündeme gelmesine yol açmıştı. Ancak şirketin CEO’su John Chen bu iddiaları yalanladı ve aksine yıl içinde BB10’un 10.3.3 ve 10.3.4 sürümlerinin yayınlanacağını belirtti. Söz konusu sürümler güvenliğe ve işletim sisteminin kamu kullanımı için uygunluk sağlamaya odaklanacak. Chen, BB10’un 2016 sonrasındaki akıbeti konusunda ise somut bir bilgi vermedi.

İLGİLİ HABERLER