Manşetler

RIM BlackBerry 10 ile ilgili yeni detaylar verdi, kullanıcı işletim sisteminde adeta akacak

RIM gelecek yılın ilk aylarında çıkacak yepyeni BlackBerry telefonlarında yüklü gelecek yeni işletim sistemi BlackBerry 10 ile ilgili biraz daha detay açıkladı. ABD’nin San Jose şehrinde düzenlenen BlackBerry Jam geleneksel yazılımcı konferansında BB10’un yeniliklerini detaylandırmaya devam eden Kanadalı şirket cihazda açık olan ve en son kullanılan uygulamalar yığını arasında gezinme işlemini iOS ve Android’den daha farklı şekilde yapmayı, kullanıcıyı işletim sistemi üzerinde akıtmayı planlıyor. Şirketin CEO’su Thorsten Heins BlackBerry Jam’de yaptığı açılış konuşmasında kimsenin uygulama açmaktan endişe etmemesi gerektiğini, uygulamaların hâlihazırda kullanıcıyı beklemesi gerektiğini kaydetti.

BlackBerry 10 kullanıcıları işletim sisteminin etrafında akacak, bildirimlerini herhangi bir zamanda istedikleri gibi gözetleyebilecek (Peek) ve tek bir parmak sürüklemesiyle her şeyin aynı çatı altında tutulduğu e-posta kutusuna geri dönüş yapabilecek. RIM’in BlackBerry Hub olarak adlandırdığı bölüm ise işletim sisteminin merkez odak noktası olacak. Bu Hub içinde sağa doğru sürükleme kullanıcının kişisel veya iş e-posta kutusuna ulaşım sağlayacak veya Facebook, LinkedIn veya Twitter gibi sosyal servislerine erişecek. Yukarıdan aşağı doğru ekranda sürükleme hareketi de önümüzdeki zamana ait takvim kayıtlarını görme şansı sunacak. Sürekli mevcut olma hâli işletim sisteminin her noktasına akmaya devam edecek. Kullanıcı herhangi bir e-posta alıcısının adına dokunduğunda açılan kontak kartları veya diğer bir deyişle kartvizitler otomatik olarak diğer uygulamalara ve verilere etki edecek, onları besleyecek.

BlackBerry telefonunda tabii ki hem RIM hem de üçüncü taraf yazılımcıların elinden çıkma uygulamalar da bulunacak, bunlar BlackBerry Hub içinde bir oyun kartı yığını gibi görülecek. Yazılımcılar uygulama penceresi içinde aktif veri gösteriminde de bulunacak, yani uygulama ikonları Windows Phone’daki canlı bölmeler gibi aktif bir tabiata sahip olacak. Tabii ki, bu durum pil ömrüne az da olsa olumsuz etki anlamına geliyor.

BlackBerry App World uygulama mağazası da bir yenilemeden geçiyor. Gezinme deneyimi daha da iyileştirilirken, bu yılın başlarında satın alınan Score Loop Mobile’ın da yardımıyla oyunlar daha sosyal bir hâl alacak. BlackBerry 10’da BBM entegrasyonu da yeni bir boyut kazanacak. Aynı anda birden fazla dilde yazı yazmak isteyenler için çoklu dil desteği geliyor.

Kanadalı şirket BlackBerry Balance adı verilen sistem hakkında da bazı bilgiler verdi. Bu sistem kullanıcılara tek bir akıllı telefonda efektif olarak iki ayrı cihaz kullanma şansı sunacak. Bu iki ayrı sanal telefonun uygulamaları ve verileri birbirinden bağımsız olacak, iki tarafın da birbirine müdahalesi olmayacak. Örneğin kişisel hesaptan iş hesabına herhangi bir bilgi kopyalamak mümkün olmayacak. Bununla birlikte takvim veya e-posta gibi, bilgi paylaşımında bulunacak uygulamalar da mevcut olacak. Ne var ki, eğer kullanıcı kişisel mod içindeyse, o hâlde takvimde sadece zaman bilgilerini görebilecek, e-posta iletilerini ise şifre girdikten sonra okuyabilecek.

RIM, işletim sisteminin TimeShift olarak adlandırılan yeni kamera uygulamasını da gösterdi. Bu kamera uygulaması kare içindeki her bir insan yüzü üzerinde geri sarma yapabilecek, böylelikle kare içindeki her kişinin gülümsemiş olması sağlanabilecek. Sadece final niteliği taşıyan fotoğrafın galeride kaydedilecek olması cihazın birbirine benzeyen sayısız fotoğrafla dolmasına engel olacak.

BlackBerry telefonuyla işi biten ve onu uyku moduna sokmak isteyen kullanıcının yapması gereken tek şey parmağı ekran üzerinde aşağı indirmek olacak.

RIM’in bugün gösterdikleri gelecek yılın birinci çeyreğinde dünya çapında çıkacak olan BlackBerry 10 işletim sistemine sadece yüzeysel bir bakış niteliği taşıyor. Anlaşılan BlackBerry 10 geldiğinde bundan çok daha fazlasını görmüş olacak.

Kanadalı şirket yeni işletim sisteminin gösterimi amacıyla Alpha Dev B adını verdiği yeni bir geliştirici cihazı çıkardı. RIM mobil cihaz yazılım ürün yönetici direktörü Michael Clewley ilk versiyon Dev Alpha cihazından 5 bin adet dağıtıldığını söyledi. Alpha Dev B cihazı, BlackBerry geliştiricilerine bu yeni işlevlerin nasıl çalıştığını eksiksiz bir şekilde çalışan telefona ihtiyaç duymaksızın gösterme şansı sunuyor.

İlgili >> Inside BlackBerry Blog, Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER