Teknoloji

Black Friday döneminde çevrimiçi satışlar ilk kez düştü

black friday alışveriş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Black Friday olarak anılan kasım ayının son cuma gününde ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede büyük indirimler yapılıyor. Bu alışverişlerin büyük kısmı da çevrimiçi ortamda gerçekleştiriliyor. Ancak veriler, bu dönemde yapılan çevrimiçi alışverişlerin ilk kez düştüğünü gösteriyor.

Adobe’nin verilerine göre, 25 ve 26 Kasım günlerinde ABD’de toplamda 8.9 milyar dolarlık çevrimiçi satış yapıldı. Geçtiğimiz yıl 24 ve 25 Kasım günlerinde yapılan satışların toplam değeri ise 9 milyar dolar seviyesindeydi. Bu düşüş çok büyük olmasa da, Adobe tarafından “eğilimlerin değişmesi” olarak değerlendiriliyor.

Adobe’ye göre, artık çevrimiçi ortamda indirimlerin ekim ayı itibarıyla başlaması nedeniyle insanlar alışverişlerini birkaç güne sığdırmak yerine uzun bir zamana yayıyor. Adobe, Cyber Monday (Siber Pazartesi) olarak anılan bugünde ise 10.2 ila 11.3 milyar dolar değerinde satış yapılmasını öngörüyor. Yine de, veriler genel itibarıyla alışveriş çılgınlığının sakinleştiğini gösteriyor.

İnsanların aldıkları ürünlerin hafta sonu boyunca değiştiği de Adobe’nin dikkat çektiği noktalar arasında yer alıyor. Cuma günü oyuncak ve yemek pişirici gibi ürünlere ilgi gösterildiği belirtilirken, cumartesi gününün popüler ürünlerinin AirPods, giriş seviyesi iPad, Meta Quest 2 ve Samsung, TCL ve Vizio gibi markaların televizyonları olduğu ifade edildi.

Adobe’nin verileri, insanların Black Friday alışverişlerini telefondan yapma konusunda rahatladığını da gösteriyor. Alışverişlerini telefon üzerinden tamamlayanların oranının 2020’ye kıyasla yüzde 10.6 oranında arttığı ve yüzde 44.4 seviyesine çıktığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER