DosyaManşetler

Black Friday 2019: Alışveriş sitelerinden efsane, muhteşem cuma fırsatları

black friday 2019
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yine özel bir “cuma” günü daha geldi çattı. Türkçeye Kara Cuma olarak çevirebileceğimiz, ancak cuma gününün dinimiz ve kültürümüzdeki değerine uygun düşecek şekilde Efsane Cuma, Muhteşem Cuma, Tekno Cuma, Beklenen Cuma, Süper Cuma, Şahane Cuma gibi adlarla anılmaya başlanan Black Friday, ülkemizde normalden bir hafta daha önce yaşanıyor. 22 Kasım tarihinde başlayan indirimler 30 Kasım tarihine kadar birçok alışveriş sitesinde sürüyor.

Black Friday ABD’de Şükran Günü’nün ertesi günü başlayan ve Noel’e kadar süren alışveriş döneminin ilk günü olarak nitelendiriliyor. Şükran Günü bu yıl 28 Kasım tarihinde ve sonrasındaki 29 Kasım günü de Black Friday olarak kayıtlara geçiyor. Ancak Türkiye’de indirimlerin olduğu cuma günü, farklı isimlerle bir hafta önce, 22 Kasım tarihinde değerlendirilmeye başlandı.

Mağazalar Black Friday’e özel olarak büyük indirimler sunuyor. Black Friday’in ünü Amerika’nın dışına taşarak birçok ülkeye yayıldı. Son yıllarda Türkiye’de de bu güne özel alışveriş fırsatlarının ve indirimlerin arttığını görmeye başladık. Bu dosya yazısında çeşitli alışveriş sitelerinin Black Friday 2018 için düzenlediği kampanyalara ve fırsatlara yer veriyoruz.

Black Friday nedir?

Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma gününe verilen özel ad. Bu özel gün 1932’den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Black Friday’de mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar. Bu günde, yapılan indirimlerin de katkısıyla beklenmedik derecede satış yaparlar.

Black Friday 2019 fırsatları

Hepsiburada

Hepsiburada “Efsane Cuma” adını verdiği indirimli satış günlerine 21 Kasım akşamı 21.00’de başlattı. 30 Kasım tarihine kadar Hepsiburada Efsane Cuma indirimleri devam ediyor Şirketin özel olarak hazırladığı sayfada Efsane Cuma indirimleri detaylandırılıyor. İndirimler başladığında fırsatlar bu sayfada yer alıyor.

MediaMarkt

MediaMarkt Şahane Cuma olarak adlandırdığı Black Friday günü altında akıllı telefon, kulaklık, bellek kartı, ses sistemleri, fotoğraf makinesi, bilgisayar, oyun, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi çeşitli ürünleri satacak. Apple, Samsung, LG, Sony, Lenovo, Philips gibi çok satan markaların en özel ürünleri Black Friday gününde indirimlerle Mediamarkt müşterilerine sunulacak. Şirketin Şahane Cuma sayfasında şu anda ürün ve indirimlerle ilgili bir bilgi verilmiyor. 23 Kasım Cuma günü bu sayfayı ziyaret etmenizde fayda var.

MediaMarkt fırsatlarını web sitesinden görebilirsiniz.

TeknoSA

TeknoSA, 21 Kasım 2019 Perşembe günü akşam saat 21’den itibaren Black Friday satışlarına web sitesi üzerinden başladı. İndirimler bir hafta boyunca sürüyor. Telefon, Notebook, Televizyon, Elektrikli Ev Aletleri, Kişisel Bakım Ürünleri, Fotoğraf Makinesi & Aksiyon Kamera, Yazıcı ve Aksesuar gibi farklı ürün kategorileri altında özel indirim fırsatları sunuluyor.

Teknosa, Tekno Cuma’ya özel indirimleri ile akıllı telefonlardan TV’lere, notebooklardan beyaz eşya ve kişisel bakım ürünlerine kadar birçok kategoride hafta boyunca sürecek özel avantajlar sunuyor. 25 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında Teknosa mağazaları ve teknosa.com’u ziyaret eden tüketiciler, yüzlerce marka seçeneği arasından ihtiyaç duydukları teknolojilere büyük indirimlerle sahip olabilecek. Teknosa, indirimlere ek olarak gelenekselleşen “Harcadıkça Kazan” kampanyası ile de teknoloji severlere alışveriş yaptıkça kazandırıyor.

Teknosa?nın Tekno Cuma kapsamında başlattığı Harcadıkça Kazan kampanyası teknoloji alışverişini daha da keyifli bir deneyime dönüştürüyor. 1 Aralık tarihine kadar Teknosamağazalarından ve teknosa.com’dan 500-1499 TL arası alışveriş yapanlar Arzum Linda Saç Kurutma Makinesi?ne yüzde 60?ı aşan indirimle 49 TL’ye, 1500-2499 TL arası alışveriş yapanlar Fakir Tilia Blender’a yine yüzde 60’ı aşan indirimle sadece 99 TL’ye sahip olacak. 2500 TL ve üzeri alışverişlerde ise Rowenta Compact Power Cyclonic 3A Enerji Sınıfı Elektrikli Süpürge sadece 499 TL’ye satışa sunuluyor.

TeknoSA fırsatlarını bu sayfadan görebilirsiniz.

GittiGidiyor

GittiGidiyor ise “Süper Cuma” olarak adlandırdığı özel günün kapsamını bir haftayaya yayıyor, 21-28 Kasım tarihleri arasında “süper indirimler” uyguluyor. yüzde 80’e varan oranda indirim uygulamayı planlıyor. Süper Cuma özel sayfasında elektronikten ev aletlerine, kişisel bakımdan süpermarkete kadar farklı kategorilerde indirimli ürünler sunuluyor.

GittiGidiyor fırsatlarını siteden görebilirsiniz.

Amazon.com.tr

Beklenen Cuma adını taşıyan indirimler 26 Kasım Salı günü başladı ve 30 Kasım tarihine kadar devam ediyor.

Beklenen Cuma fırsatlarında kullanıcılarını elektronik ve teknolojik ürünlerden modaya, ev aletlerinden spor ekipmanlarına kadar birçok farklı kategoride yüzde 70’e varan indirimler sunuluyor. Molfix bebek bezlerinden Sony TV?lere, Tefal ürünlerinden HP bilgisayarlara, JBL kulaklıklardan GEOX ayakkabılara kadar binlerce farklı ürün sürpriz fiyatlarla satışa sunuluyor.

Amazon.com.tr ek olarak satıcısı olduğu birçok üründe sunduğu hızlı teslimat seçeneğiyle indirim döneminde alınan ürünlerin tüketicilere zamanında ulaştırıyor.

Akakçe’den Black Friday 2019 indirim dönemiyle ilgili tavsiyeler

Akakçe Genel Müdürü Koray Karataş, “Çılgın indirim kampanyalarının düzenlendiği bugünlerde avantajlı alışveriş için çok dikkatli ve araştırmacı olmak gerekiyor.” dedi.

Karataş’ın indirim dönemlerinde yanılmamaları için tüketicilere sunduğu ipuçları şöyle:

  1. İhtiyaç listesini belirleyin.
  2. Fiyatları indirim döneminden önce takip etmeye başlayın.
  3. Alacağınız ürünün farklı satıcılardaki fiyat ve indirim oranlarını kontrol edin.
  4. Geçmişe dönük fiyat analizlerini inceleyin.
  5. İndirime değil, fiyata bakın.
  6. Paket fiyatına değil, birim fiyatına dikkat edin.
  7. Ucuz alırken neyi eksik aldığınızı göz önünde bulundurun

İndirim döneminde yoğunluktan kargoda aksama yaşanabileceğini de unutmayın.

Black Friday 2018 rakamları

Bağımsız veri odaklı dijital pazarlama ajansı SEM, Google aramalarına bakıldığında Black Friday ile ilgili yapılan aramaların Türkiye’de 2016 yılından bu yana büyük bir artış göstererek 5 katına çıktığını, aramaların yarısının genel kelimelerden oluştuğunu ve son üç gün içinde zirve yaptığı görülüyor.

Cep telefonu, teknoloji ve mobilya gibi aramalar bir hafta öncesinde, giyim ile ilgili aramalar son 3-4 gün içinde, uçak bileti ve anne-çocuk kategorilerinde son 1-2 gün içinde en üst noktaya ulaştığı görülüyor. Yine yıl içerisindeki tüm dönemleri değerlendirdiğimizde aksesuar, parfüm ve küçük ev aletleri kategorileri bu dönemde en yüksek arama hacimlerine ulaşıyor.

Şirketin farklı kaynaklardan derlediği Black Friday istatistikleri ise şu şekilde:

  • Black Friday Global’e göre, Black Friday süresince Türkiye’de tüketiciler kişi başına ortalama 4 ürün alıyor.
  • Black Friday Global’e göre, Türkiye’deki tüketiciler, çevrimiçi ve geleneksel mağazalardan ortalama 450 TL harcama yapmayı planlıyor.
  • Black Friday Global’e göre 2018 yılında Black Friday’de sıradan bir güne göre satışlarda yüzde 600?ün üzerinde artış yaşandı.
  • Bankalararası Kart Merkezi’ne göre 2018 yılında Black Friday’de kartla yapılan harcamalar, 2017 yılına göre yüzde 38 oranında arttı.
  • Bankalararası Kart Merkezi’ne göre 2018 yılında her üç alışverişten biri internetten yapıldı. İnternet üzerinden kartla yapılan ödemeler 1 milyar TL’ye ulaşırken toplam kartlı ödeme tutarı 3,4 milyar TL’yi buldu. Yapılan alışverişlerin yüzde 62’si elektronik eşyadan oluştu.
İLGİLİ HABERLER