Teknoloji

Bixby yakında üçüncü taraf uygulama desteğine kavuşacak

samsung bixby 3.0

Samsung giderek yükselen dijital asistan pazarına gecikmeli de olsa adımını attı. Güney Koreli şirket, Bixby ile Siri ve Alexa’ya yanıt vermek için yola çıkmıştı. Ancak bu arada Google Asistan’ın hızlı ve istikrarlı biçimde yükselirken, Bixby’nin problemleri popülarite kazanmasını engellemişti.

Temelinde Bixby’nin bulunduğu bir akıllı hoparlörün olmaması da, Samsung’un hedefine giden yolu biraz daha zorlu hâle getirmişti. Google Home, Apple HomePod ve Amazon Alexa gibi ürünler, Bixby’nin rakiplerine önemli avantajlar sağlamıştı.

Samsung’un üst segment Galaxy telefonlarında Bixby’yi öne çıkarma şekli de dijital asistana pek fazla yardımcı olmamıştı. Bütün bu faktörlere Bixby’nin yeteneklerinin gelişmemesi de eklenince Samsung için işler daha zorlu hâle gelmişti.

Ancak 2018’in yazı ile birlikte bu kötümser tablo biraz olsun iyileşmeye başlamış gibi görünüyor. Galaxy Home akıllı hoparlör ile Bixby için yeni bir saha daha açan Samsung, Google’dan yardım alarak dijital asistanın bilgi setini geliştirmişti. Galaxy Note 9’da Bixby tuşunun deaktive edilmesini mümkün kılan şirket için sıradaki adım üçüncü taraf desteği olacak.

Konuya ilişkin olarak beklenen işareti Samsung’un mobil biriminin CEO’su DJ Koh verdi. CNBC’ye konuşan Koh, hem yazılım geliştirme kitinin (SDK) hem de uygulama protokolü arayüzünün (API) yolda olduğunu belirtti. SDK ile geliştiricilerin dijital asistanla uyumlu uygulamalar hazırlaması mümkün hâle gelecek. API ise Bixby’nin mevcut uygulamalara entegre edilmesini sağlayacak.

Amazon, Apple ve Google dijital asistanlarını üçüncü taraf geliştiricilere çok daha uzun bir süre önce açmıştı.

Koh, Bixby için uzun bir yolculuğun yeni başladığına inanıyor. Samsung’un mobil biriminin CEO’su, ekosistemin kasım ayının artından geliştiricilere açılmasının ardından bir bebek olarak tanımladığı Bixby’nin büyüyeceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER