Teknoloji

BitTorrent’in geliştirdiği torrent tabanlı internet tarayıcısının beta sürümü çıktı

bittorrent-project-maelstrom-140415

BitTorrent geçen yılın sonlarında web’i daha açık bir ortam hâline getirmek gibi iddialı bir plan açıklamış ve bunun için de merkezi sunucular yerine BitTorrent protokolü üzerinden barındırılan web sitelerine erişebilecek bir internet tarayıcısı geliştirmeye girişmişti.

Chromium tabanlı Project Maelstrom internet tarayıcısı hayatına kapalı alfa sürecinde başladı, ancak BitTorrent geçtiğimiz günlerde herkese açık beta sürümünün yayınladı. Ancak bu beta sürümü şu anda sadece Windows kullanıcıları tarafından indirilebiliyor, bununla birlikte BitTorrent gelecek versiyonların Mac ve Linux kullanıcıları için de mevcut olacağını kaydetti.

BitTorrent platformun alfa olarak yola çıktığı geçtiğimiz aralık ayından bugünkü zamana kadar geldiği nokta hakkında da birtakım bilgiler paylaştı. Şirket 10 binden fazla geliştiricinin geliştirdikleri Maelstrom uyumlu uygulama ve programlarla, 3500 yayıncının da özel olarak tasarladıkları web sayfaları ve BitTorrent içerik paketleriyle projeyi desteklediklerini kaydetti. Ne var ki, şimdiye kadar bu geliştiricilerden ve yayıncılardan sadece bir kısmı gerçek anlamda projeyi desteklemeye yönelik çalışmalara başladı.

Ancak bundan böyle durum farklı olacak, çünkü BitTorrent Project Maelstrom için geliştirici yayıncı araçlarının tam sürümünü yayınladı. İsteyen herkes bu araçları GitHub üzerinden edinerek web siteleri geliştirmeye başlayabilecek. Project Maelstrom henüz ilk aşamalarında, ancak beta tarayıcısı ve geliştirici araçlarının herkese açılmasıyla birlikte BitTorrent herkese açık web’in kendini ortaya koyması için geliştirilen bu son fikrin meyvelerinin görülmeye başlanacağını umuyor.

İLGİLİ HABERLER