Manşetler

Biten 2015 Mobil Dünya Kongresi’nin ardından

mwc-2015-fira-barselona-050315

Geçen yıl, 2014 Mobil Dünya Kongresi’nin hemen sonrasında bir karar verdim, gelecek yıl kendi imkanlarım ve organizasyonumla Barselona’ya gidecek ve bütün etkinlik boyunca yeni cihazlarla ilgili yazı ve haberleri geçecektim. Bu hedefi gerçekleştirmiş olmanın rahatlığını yaşıyorum, umarım işimizi düzgün biçimde yapmış ve Barselona’da olan biteni en doyurucu şekilde size aktarmışızdır.

Tabii ki, bir şanssızlık da yaşadık. Teknoblog’un barındırıldığı sunuculara düzenlenen bir siber saldırı neticesinde pazartesi, salı ve çarşamba akşam saatlerinde siteye erişim mümkün olmadı, site saatler boyunca erişime kapalı kaldı. Bu durumun tam da MWC 2015 haftasına denk gelmiş olması bizi çok üzdü, üstelik buradaki işlerimi de bir hayli aksattı.

Fuar boyunca yaptığım işten büyük zevk aldığımı söylemeliyim. Her sabah güneş doğmadan (İspanya daha batıda olmasına rağmen Orta Avrupa saatine uyuyor, bu nedenle güneş daha geç doğuyor.) yollara düşüp fuar alanının açıldığı saat 7:30’da orada olmak, basın odasına geçip çalışmaya başlamak belki çoğunuza angarya gibi gelebilir, ancak benim gibi bu işi severek yapan birisi için bir hayli zevkliydi. Akşamları saat 21:00’e kadar basın odasında kalıp kalan işleri bitirmek belki zorunluluktu, ancak onun da zevk verdiğini söyleyebilirim.

Sonuç olarak 30’a yakın ürünün ön incelemesini gerçekleştirdik, fuarın en çok konuşulan ürünleri Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 edge, HTC One M9, Sony Xperia Z4 Tablet, Sony Xperia M4 Aqua, LG Watch Urbane, Huawei Watch, Lenovo Vibe Shot gibi ürünler hakkında detaylı bilgiler, ön izlenimler aktarmaya çalıştık. Ayrıca Qualcomm’un Maserati konsept teknoloji otomobilinin sürücü koltuğuna oturup geleceğin internet bağlantılı otomobillerinin nasıl olabileceğini gösterdik, Ford’un MoDe:Me adlı elektrikli bisikletini gösterdik. Öte yandan Jolla Tablet’in detaylı incelemesini yaptık, Saygus gibi alternatif bir şirketin çift microSD kart yuvasıyla dikkat çeken akıllı telefonunu inceledik. Bu arada Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’in tanıtıldığı akşam, bu cihazları konu alan videoyu ilk yayınlayanlardan biri, belki de ilk yayınlayan biz olduk.

Son 1-2 yıldır CES, MWC gibi büyük etkinliklerde en çok öne çıkan unsurun giyilebilir teknolojiler olduğu söyleniyor ki, bu yanlış sayılmaz. Gerçekten hangi standa giderseniz gidin, mutlaka en az bir giyilebilir ürüne rastlıyorsunuz. Bunlar içinde Huawei Watch gerçekten ilgimizi en çok çeken cihaz oldu. Ne var ki, Android Wear ile çıkış yapacak olması bir handikap, çünkü Google’ın giyilebilir ürünlere özel işletim sistemini kullanması biraz karışık, anlaması zaman alıyor. Orta segmente hitap eden Alcatel Watch ise yüksek performans göstermese de Android Wear’dan daha kullanışlı bir kullanıcı arayüzüne sahip.

Akıllı telefonlar bakımından bu yıl biraz fakir geçti. Sony’den amiral gemisi Xperia cihazı gelmedi, LG de aynı şekilde sadece orta segment Magna ve daha küçük ekranlı cihazları getirdi. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu yıl fuarda üst sınıf Android telefonlardan çok giriş ve orta segmentteki yeni telefonlar ağırlıktaydı. Üst segment pazarının doyum noktasına ulaştığını düşünen üreticiler pazarın daha aşağı noktalarına odaklanmış gibi görünüyor. Türkiye özelinde konuşacak olursak, zaten dolar almış başını gidiyor, bu durum üst segment Android telefonların fiyatının 2500 ila 3000 TL bandına kaymasına neden oluyor. Bu durumda daha ucuz telefonlar alternatif olmaya başlıyor ve gördüğümüz kadarıyla üreticiler bu boşluğu doldurma yarışına giriştiler. Bu arada telefonlardan bahsetmişken, Saygus V2’ye atıfta bulunmadan geçmeyeyim. CES 2015’te duyurulduğunda ilgimi çekmiş, MWC’de incelenecekler listesine yazmıştım. Farklı ilgi alanlarına vey mesleklere sahip kullanıcılar Saygus V2’de kendilerine uygun bir şeyleri mutlaka bulacaklardır.

Tablet tarafında fazla heyecan verici bir gelişme yok. Sony’nin Xperia Z4 Tablet’inin sağlam bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak iPad ile ne kadar rekabet edeceği şu an için cevaplanmamış bir soru olarak ortada duruyor. Nokia’nın N1 tabletini de görme fırsatına eriştik. Gerçekten iPad mini’ye epey benzeyen bir tasarıma sahip, ancak bu kötü bir durum değil. iPad mini hissini alıp Android’i kullanmak kulağa epey hoş geliyor. Jolla’nın Sailfish OS tabanlı tableti de gerçekten etkileyici bir ürün. Bu arada Jolla’nın standında alçak bir platform üzerinde tabletin video çekimini yaparken, bu platformun üstüne çıkan ve ayakları kadraja girdi diye hafif surat yaptığım kişinin Jolla’nın medyatik kurucusu çıkması da fuarın komik anılarından biri olarak kaldı.

Büyük bir fuar alanda sürekli oradan oraya koşuşturmak, sırtta 10 kiloluk çanta, elde fotoğraf makinesi ve tripod taşımak çok yorucu bir iş, ancak bir o kadar da zevkli. MWC 2015 biterken işimizi en iyi şekilde yaptığımıza inanıyorum. Gelecek yılın etkinliği 22-25 Şubat 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. Eğer kısmet olursa gelecek yıl da Barselona’da olmayı, bundan daha iyi iş çıkarmayı amaçlıyoruz.

MWC 2015 ile ilgili bütün haber ve yazılarımıza MWC 2015 kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER