Teknoloji

Bitcoin’in piyasa değeri El Salvador’dan olumsuz biçimde etkilendi

el salvador bitcoin

Bitcoin, salı günü El Salvador’da resmi bir para birimi hâline geldi ve piyasalar ve kripto borsaları bu yeni durumla mücadele eder gibi görünüyor. Salı akşamüstü saatlerinde, Coinbase’e göre Bitcoin fiyatı yaklaşık 435 bin TL seviyesinden 360 bin TL’nin altına kadar geriledi. Görünüşe göre El Salvador’un resmi Bitcoin uygulaması da bu değişime ayak uyduramadı.

CNBC, El Salvador’un resmi kripto uygulaması Chivo’nun salı sabahı yeni kullanıcılar tarafından yüklenemediğini bildirdi. Daha sonra ülkenin cumhurbaşkanı Nayib Bukele, uygulamanın kayıtlar için yeniden açılacağını duyurdu, ancak yeni çalışma süresini bir “test” olarak nitelendirdi.

Coinbase ve Kraken gibi büyük borsalar da ödemeler veya işlemlerle ilgili sorunlar yaşandığını, işlemlerin gerçekleşmediğini veya ertelendiğini bildirdi. Yine de herkesin alım satımla ilgili sorunları yok gibi görünüyor. Cash App, Bitcoin hizmetleriyle ilgili herhangi bir sorun bildirmiyor ve Robinhood da kripto varlıklarının alım satımında herhangi bir sorun bildirmedi.

El Salvador, haziran ayında Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etme kararı aldı. Başkan Bukele, para birimini hem politik ortamda hem de Twitter’da savundu, ancak bu, ülkenin tek para birimi olmayacak. El Salvador uzun zamandır resmi para birimi olarak kullandığı Amerikan dolarını kullanmaya devam edecek. Ödeme alan satıcılar her iki para birimini de kabul etmek zorunda olacaklar. El Salvador hükümeti, Bitcoin’in geleneksel bankacılığa erişimi olmayan veya Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ailelerinden sık sık para gönderen veya alan vatandaşlara yardımcı olacağını savunuyor.

Bu önemli para birimi planı, ülke içinde bazı dikkate değer tepkilere yol açtı. Ülkenin başkenti, sendikalar ve işçilerin yanı sıra, emekli maaşı ödemelerinden dolayı endişe duyan yüzlerce emekli ve gazinin protestolarına tanık oldu. Göstericiler, Bitcoin’in potansiyel olarak istikrarsız fiyatı ve bu durumun günlük para birimi olarak kullanımını nasıl etkileyebileceği konusundaki endişelerini dile getirdiler. Buna cevap olarak Başkan Bukele, vatandaşların kripto para birimini kullanmak istemedikleri takdirde Amerikan dolarını kullanmaya devam etmekte özgür olduklarını söyledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER