Teknoloji

El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etti

bitcoin el salvador

Bitcoin, El Salvador tarafından ödeme işlemlerinde kullanılabilecek bir para birimi olarak kabul edildi. Ülkenin kongresinde yapılan oylamaya katılan 84 temsilcinin 62’si Bitcoin’in ödemelerde kullanılmasını onayladı. El Salvador, 90 gün içinde Bitcoin’i Amerikan Doları’nın yanında kullanmaya başlayacak. Bu da ülkede alınan hizmet ve malların karşılığının Bitcoin’le ödenebileceği anlamına geliyor.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, oylamadan önce yaptığı açıklamada bu kararın ülkeye finansal kapsama, yatırım, turizm, inovasyon ve ekonomik gelişim getireceğini belirtmişti. Bukele daha öncesinde ise ülke halkının yüzde 70’nin banka hesabı olmadığını ve Bitcoin’le daha fazla kişiyi finansal sisteme dahil etmeyi amaçladıklarını da dile getirmişti. Bu kararın para transferini hızlandıracak olması da Bukele’nin dikkat çektiği noktalar arasında bulunuyor.

El Salvador, Bitcoin ve diğer kripto paralara yabancı bir ülke değil. Ülkedeki El Zonte ve Punta Mango isimli iki sahil kasabası, geçtiğimiz yıl isimsiz bir bağışçının desteğiyle Bitcoin ekonomileri oluşturmuştu. Ülke kısa bir süre önce de dijital cüzdan şirketi Strike ile Bitcoin temelli bir altyapı kurmak için anlaşmıştı.

Pek çok ülkenin kripto paralara karşı temkinli bir tavır takındığı bir ortamda El Salvador’un cesur bir hamle  yaptığı söylenebilir. Çin ve Hindistan kripto paralara yönelik kısıtlamalar getirirken; ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere merkez bankalarına bağlı dijital paralar üzerinde çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER