Teknoloji

Morgan Stanley: Bitcoin aslında değersiz olabilir

bitcoin
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

bitcoin degeriBitcoin, 2017’nin özellikle sonlarında en çok konuşulan konularından biri olmuştu. Sanal paranın 2017’nin başında 700 dolar olan değeri yavaş yavaş yükselmiş ve kısa bir süre önce neredeyse 20 bin dolara kadar çıkmıştı. Hâli hazırda 15 bin 200 dolar seviyesinde işlem gören dijital para birimi, kimi yatırımcılar tarafından Apple’dan veya lalelerden bu yana en büyük yatırım aracı olarak görülüyor. Ancak gerçek Bitcoin değeri hâlâ sorgulanıyor.

Profesyonel analistlerin dijital para birimine bakışı ise son zamanlarda yaşanan dalgalanmalara paralel olarak iyiden iyiye değişmiş gibi görünüyor. Şu günlerde yatırım uzmanları “Bitcoin aslında ne?” sorusunu da sık sık soruyor.

Akıllara gelen ilk seçenek, dijital para birimi oluyor. En azından tasarımının temelinde bu yatıyor. Ancak ekonomistler, Bitcoin’in bir para biriminin işe yararlılığına dair testlerin çoğundan kaldığına dikkat çekiyor. Değerinin hızla değişmesi, evrensel olarak kabul edilmemesi ve alım-satımda kullanılmaması Bitcoin’in para birimi olup olmadığının sorgulanmasına neden oluyor.

Kimileri de Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak görmeyi tercih ediyor. Bazı kişilerin yüzde 25.000 seviyesinde bir kâr elde etmesi, yatırım aracı yönünü kuvvetlendiriyor. Ancak asli değerinin olmaması, garanti bir ödeme yapmaması ve kullanılamaması da Bitcoin’in “yatırım aracı” yönünün sorgulanmasına neden oluyor.

Morgan Stanley analistlerinden James Faucette ise Bitcoin’in aslında konuşulduğu kadar büyük bir şey olmayabileceğini belirtiyor. Business Insider’da yer alan habere göre; Faucette, “Bitcoin aslında ne?” sorusunu cevaplamanın çok daha güç olduğuna dikkat çekiyor. Analist, platformun ne olduğunu ve gelecekte neye dönüşebileceğini yorumlamanın zor olduğunu da dile getirdi.

Bitcoin değeri gerçekte “0 dolar” olabilir

Faucette, kimsenin ödeme için kabul etmediği bir para biriminin veya teknolojinin aslında değersiz olabileceğini belirtti. Morgan Stanley analisti, bu sözlerinin Bitcoin’in değersiz olduğu şeklinde yorumlanamayacağının altını çizdi. Dijital para biriminin değerinin “ağ etkisi” doğrultusunda şekillendiğini belirten Faucette, kimse almak istemezse Bitcoin’in değersiz hâle gelebileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER