Teknoloji

Birleşik Krallık hükümeti yeni izleme araçlarıyla şifrelenmiş iletişimi engelleyebilir

londra-ingiltere-130115

Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, ülkede uygulanabilecek yeni izleme yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Cameron açıklamasında Birleşik Krallık’ın devlet kurumları veya polis tarafından takip edilemeyen iletişim araçlarıyla ilgili duruşunu da net biçimde ortaya koydu. Ülkelerinde insanların şifrelenmiş yöntemlerle sırlar paylaşmasını uygun bulmadıklarını söyleyen Cameron’ın sözleri, internet üzerinden şifrelenmiş iletişim imkanı sunan uygulamaların Birleşik Krallık’taki geleceğinin sorgulanmasına yol açıyor.

Başbakan tarafından yapılan açıklamanın ardından Birleşik Krallık’ta WhatsApp veya Apple iMessage gibi popüler mesajlaşma servislerinin faaliyetlerinin kısıtlanması ihtimali konuşulmaya başlandı. The Independent gazetesinin haberinde gelecekte şifreli iletişim araçlarının devreye sokulacak yeni izleme araçlarıyla engellenebileceği belirtildi. Cameron hükümeti daha önce de internetteki cinsel içerikleri varsayılan olarak engellemeye girişmiş, hatta The Guardian gazetesindeki sabit disklerin imhası emrini vermişti.

Cameron şifrelenmiş iletişimi izleme konusunda dünyadaki en gelişmiş sistemlerden birine sahip olduklarını dile getirmeyi de ihmal etmedi. Cameron’ın açıklamalarından önce de Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, toplum için bir tehlike arz eden insanların iletişimlerinin izlenmesi söz konusu olduğunda bireysel hak ve özgürlükleri umursamadığını açıkça dile getirmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER