Manşetler

Bir zamanların popüler platformu Tumblr çok ucuza gitti

tumblr wordpress

Verizon, Yahoo’yu satın alırken sahibi hâline geldiği blog platformu Tumblr’ı benzer bir başka platformu WordPress’in sahibi olan Automattic Inc. adlı şirkete satıyor. Wall Street Journal‘ın verdiği bu haberde satın alma ücretiyle ilgili bir bilgi yer almadı.

Verizon, 2017 yılında Yahoo’yu satın aldığında Tumblr’a da sahip olmuştu. Bu yılın başından beri satış için müşteri arıyordu. Automattic’in Tumblr’ı 3 milyon dolardan daha az bir tutar karşılığında aldığı öne sürülüyor. Yahoo, 2013 yılında Tumblr’ı alırken 1.1 milyar dolar ödeme yapmıştı.

Verizon Media CEO’su Guru Gowrappen, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “Tumblr, kitleleri harekete geçiren, gerçek kimliklerin çiçek açmasına izin veren ve birçok yaratıcı topluluğa ve hayrana ev sahipliği yapmasına izin veren büyük bir markadır.” dedi. “Takımın başardıklarından gurur duyuyoruz, uzmanlığı ve başardıkları ile Tumblr ve kullanıcıları için yeni ve heyecan verici olanakların kapısını açacak Automattic gibi mükemmel ortağı bulduğumuz için mutluyuz.”

Tumblr bir zamanlar blog ve sosyal medya dünyasında büyük bir etkiye sahipti. Ancak Yahoo ve daha sonra Verizon’ın sahipliği altında etkisi giderek azaldı. Instagram, Snapchat ve YouTube gibi platformlar boşluğu doldurdu ve sonuç olarak daha büyük kültürel güçler hâline geldi. Yine de, Tumblr’ın da oldukça aktif ve özel bir topluluğu bulunuyor.

Bunun varlığı geçen yılın aralık ayında, Verizon yetişkinlere özel içerikleri Tumblr’dan kaldırmaya karar verdiğinde görülmüştü. Tumblr, birçok LGBTQ üyesi için güvenli bir liman vazifesi görüyor. Kullanıcılar bu platformda kendilerini ifade etme ve kendileriyle aynı ilgi alanlarını paylaşanları bulma imkanı yakalıyordu. Yetişkin içeriklerin tümünü yasaklama kararı birçok kullanıcının siteyi boykot etmesine neden oldu. Tumblr’ın kullanıcı kitlesinin önemli bir bölümü yabancılaştırıldı.

Tumblr WordPress’i tamamlayıcı görev üstlenecek

Tumblr’ın yeni sahibi Automattic’in bu yasaktan geri dönmeye niyeti yok gibi görünüyor. Şirketin CEO’su Matt Mullenweg, Wall Street Journal’a bu kararları tersine döndürmek için bir planlarının olmadığını kaydetti. Aksine, Tumblr WordPress’in tamamlayıcı bir sitesi gibi işleyecek.

Habere göre, WordPress’i tamamlamanın parçalarından bir tanesini servisleri ve işlevselliği paylaşmak olacak. Tumblr’ın mobil arayüzü WordPress’in kendi mobil platformunu güçlendirmek için kullanılabilir. İki şirketin paylaşabilecekleri diğer servisler bilinmiyor. Ancak her ikisinin de bloglama platformu olduğunu dikkate alırsak, farklı denemeler için fırsatın olduğunu söyleyebiliriz.

Tumblr 2007 yılında David Karp tarafından kurulmuştu. Karp, Kasım 2017’de şirketten ayrılmıştı. Ayrılığın nedenini o zaman açıklamamıştı. Ancak kişisel blogunda yazdığı bir yazıda şirketin geleceğine olan inancını kaybettiğini dile getirmişti. Kararının aylarca süren kişisel sorgulama sürecinden sonra geldiğini ve Tumblr’ın geleceğine ve sahip olduğu etkiye inancını kaybettiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER