Teknoloji

Bir yazılımcının hayal gücünün ürünü: 4.94 inç ekranlı iPhone Plus

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instapaper uygulamasının geliştiricisi Marco Arment, hayal gücünü çalıştırmış ve “iPhone Plus” adını verdiği bir taslak ortaya çıkarmış. Ortalarda dolaşan çeşitli ipuçlarını ve dedikoduları değerlendiren geliştirici böyle bir cihazın gerçek olabileceğini düşünüyor. iPhone 5 ve iPad mini’nin arasına konumlanan bu cihaz böylelikle şu anda herhangi bir iOS cihazının bulunmadığı 5 inç bölgesini doldurmuş olacak.

iphone-plus-taslak-040213

Arment’in iPhone Plus adını verdiği cihaz 4.94 inç’lik, 1136 x 640 piksel çözünürlüklü ekran barındırıyor. Bu, 264 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna denk düşüyor. Bu piksel yoğunluğu değeri iPad için Retina ekran koşulunu sağlıyor, ancak iPhone Plus gibi bir cihazın göze iPad’den daha yakın bir mesafede kullanılacağını düşünecek olursak, bu değerin Retina koşulunu yerine getirmekten uzak olduğunu söyleyemeliyiz. Tahmin ediyoruz ki, eğer Apple ekran boyutunu gerçekten büyütecekse, piksel yoğunluğunu 326 ppi’de, yani şu anda iPhone 4, 4S ve 5’te Retina ekran koşulunu sağlayan değerde tutacak şekilde çözünürlükte artırım yapacaktır.

iphone-plus-tum-modeller-040213

Ancak Arment de bir mantıktan yola çıkarak söz konusu çözünürlük değerinin iddiasında bulunuyor. Ekranlar genellikle büyük plakalar hâlinde fabrikalara geliyor ve uygun boyutlarda kesilerek mevcut mobil cihazlara eklenme işlemi gerçekleştiriliyor. Örneğin iPad mini ve iPhone 3GS aynı plakayı kullanıyor. 3.5 inç’lik iPhone 3GS’in payına 480 x 320 piksel çözünürlük düşerken, alanı daha büyük olan 7.9 inç’lik iPad mini ekranı bu sayede 1024 x 768 değerini tutturuyor. Arment benzer mantığı iPhone Plus taslağı için de yürütmüş, iPhone Plus’ın ekranının tıpkı iPhone 5 gibi Retina iPad modellerinin ekranıyla aynı plakadan kesileceğini, bu nedenle 4.94 inç’lik ekranın 640 x 1136 piksel çözünürlük sunacağını düşünüyor.

iPhone Plus’ın ekranı iPhone 5 ile aynı çözünürlük değerine ve görüntü oranına sahip olacağı için yazılımcılar uygulamalarını herhangi bir değişiklik olmadan iPhone Plus’ta da çalıştırabilecek. Tıpkı şu anda iPad mini’nin 1024 x 768 piksel çözünürlüklü ekranının 9.7 inç’lik iPad’lere uyumlu uygulamaları herhangi bir optimizasyon gerektirmeden çalıştırdığı gibi.

Tabii ki, ortada iPhone Plus gibi bir cihaz yok; olay sadece meraklı bir yazılımcının ortadaki bilgi kırıntılarını hayal gücüyle birleştirerek ortaya çıkardığı bir çalışma var. Apple’dakilerin neler planladıklarını henüz net olarak bilmiyoruz. Ancak tahminimiz mevcut iPhone 5 kasasının gelecek yıla kadar yürürlükte kalacağı şeklinde. Yani, Apple’ın bu yıl çıkaracağı yeni iPhone muhtemelen iPhone 5 ile aynı kasaya sahip olacak.

İlgili >>Marco Arment

İLGİLİ HABERLER