Eğlence

Martin Luther King’in efsanevi konuşması sanal gerçeklikle canlanıyor

martin luther king bir hayalim var

Amerikan sivil haklar aktivisti Dr. Martin Luther King Jr.’ın 28 Ağustos 1963’te Vaşington’da yaptığı ve günümüze kadar yaşayan “I Have A Dream” (Bir Hayalim Var) konuşmasıyla ilgili kaynaklar fotoğraflar ve kötü kaliteli bazı kayıtların ötesine geçmiyor. 200 binden fazla kişinin canlı izlediği konuşmanın nasıl bir atmosferde yapıldığını gösterebilecek içerikler oldukça yetersiz.

Ancak Time dergisi, teknolojinin sağladığı imkânlarla bu probleme çözüm getiriyor. “The March” (Yürüyüş) adını taşıyan bir sanal gerçeklik müzesi deneyimi oluşturan dergi, burada King’i ve konuşmasını sanal gerçekliğin yardımıyla yeniden canlandıracak.

Serginin hazırlanması için fotogrametri, hareket yakalama, yapay zekâ ve üç boyutlu modelleme teknolojilerinden yararlanılıyor. Bütün bu teknolojilerin yardımıyla King’in 28 Ağustos 1963’te yaptığı konuşma sırasındaki ortamı hissetmek mümkün olacak.

Bir Hayalim Var konuşmasını yeniden canlandıran ekipte ünlü bir isim var

King’in mirasçıları tarafından onaylanan projenin yapımcılarından birisi, ünlü oyuncu Viola Davis. Julius Tennon ise projenin yürütücü yapımcılığını üstlenmiş durumda. Serginin açılışı, 28 Şubat 2020’de Şikago’daki DuSable Afro-Amerikan Tarihi Müzesi’nde yapılacak.

Yürüyüş’ün King’in konuşmasının “yeniden üretimi” konusunda ne kadar başarılı olacağı şu an için bilinmiyor. Ancak sayıları giderek artan tarihi sanal gerçeklik projelerine önümüzdeki dönemde yenilerinin eklenmesi oldukça muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER