BilimManşetler

Türkiye’de uygulanan BioNTech aşısının koruma düzeyiyle ilgili yeni çalışma sonucu

biontech covid-19 pfizer ve
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Pfizer ve BioNTech tarafından yayınlanan yeni verilere göre, Türkiye’de de aşılama çalışmalarında yoğun biçimde kullanılan BioNTech COVID-19 aşısının, ciddi hastalık vakalarına karşı koruması altı ay sonra sabit kalıyor. Ancak analiz, aşının insanları hastalığın herhangi bir semptomunu geliştirmekten koruma yeteneğinin zamanla düştüğünü gösterdi.

Delta varyantı yayıldıkça Türkiye’deki COVID-19 vakaları da artmaya başladı. Bu nedenle aşılama oranındaki artış daha önemli hâle geliyor. Pfizer ve BioNTech tarafından yayınlanan bu araştırma insanların ek aşı dozlarına ihtiyaç duyup duymayacağı veya ihtiyaç olması hâlinde bunların ne zaman uygulanması gerektiği konusunda fikir veriyor.

Genel olarak, aşı altı ay boyunca semptomatik COVID-19’a karşı yüzde 91 etkili görünüyor. İkinci dozdan yedi gün sonra başlayan ve iki ay boyunca devam eden dönem aşının en koruyucu olduğu dönem gibi görünüyor. Bu zaman zarfında aşı yüzde 96 etkili oldu. Etkinliği daha sonra her iki ayda bir yaklaşık yüzde 6 oranında düştü. Aşılamadan sonraki ikinci ve dördüncü aylar arasında yüzde 90’a ve aşılamadan sonraki dördüncü ve altıncı aylar arasında yaklaşık yüzde 84’e düştü.

Kanda oksijen seviyelerinin yüzde 93’ün altına düştüğü, kalp ve solunum hızının yükseldiği vakalar olarak tanımlanan ciddi COVID-19 vakalarına karşı etkinlikte benzer bir düşüş olmadı. Aşının bu ciddi vakalara karşı etkinliği, insanlar aşı olduktan sonra altı aylık süre boyunca da yüzde 97 gibi yüksek bir oranda kaldı. yüksek kaldı.

Veriler, Pfizer tarafından bir ön baskı olarak yayınlandı ve diğer bilim insanları tarafından incelenmedi. Bunlar şirketin kazanç raporuyle ilgili telekonferans toplantısının yapıldığı gün yayınlandı. Aynı zamanda üçüncü doz aşının virüsün Delta varyantına karşı antikor seviyelerini artırabileceğini gösteren dahili veriler de yayınlandı.

Bulgular, aşının güvenliğini ve etkinliğini test etmek için geçen yaz başlayan çalışmanın sonucunda geldi. Bu çalışmadan elde edilen ilk bulguları ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin a Şirketler aşıya izin vermek için kullanmıştı. Aşının zaman içinde nasıl performans gösterdiğini kontrol etmek için bu yapılan bu çalışmada, 42 binden fazla katılımcı takip edildi.

Ayrıca analiz, aşılanmış kişilerde altı ay boyunca yeni güvenlik endişeleri saptamadı. Pfizer, katılımcıları aşıları aldıktan sonraki iki yıllık dönem boyunca izlemeyi sürdürecek.

İLGİLİ HABERLER