Bilim

Bill Gates: Yeni pandemilere karşı hazırlıklı olmalıyız

bill gates microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, insanlığın gelecekte COVID-19’dan daha kötü pandemilerle karşılaşabileceğini belirtti . Gates, devletlerin bir sonraki küresel salgınla mücadele için milyarlarca dolarlık kaynak ayırması gerektiğinin de altını çizdi.

Koronavirüsün Delta ve Omicron varyantlarının görülen en bulaşıcı virüsler arasında olduğunu belirten milyarder iş insanı, dünyanın çok daha yüksek ölüm oranlarına ve ciddi hastalığa yol açabilecek mikroplarla karşılaşabileceğini dile getirdi.

Gates, konuyla ilgili açıklamalarını kurucusu olduğu Bill & Melinda Gates Vakfı’nın İngiltere merkezli Wellcome Trust ile birlikte Epidemik Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu’na (CEPI) 300 milyon dolar bağışlaması nedeniyle düzenlenen organizasyonda yaptı. Düşük gelirli ülkelere aşı götürmeyi amaçlayan Covax programının da geliştiricisi olan CEPI, yeni aşı geliştirme süresini 100 güne indirmek için 3.5 milyar dolar bulmaya çalışıyor.

Dünyanın önceliklerinin “tuhaf” olduğunu söyleyen Gates, aşıların dağılımındaki eşitsizliğin çözümünün hayırseverlere ve zengin devletlere düştüğünü belirtti. Gates, sözlerini şöyle sürdürdü: “Trilyonlar değerinde ekonomik zararı engellemek ve on milyarlarca hayatı kurtarmak için milyarlar harcamak… Bu oldukça iyi bir sigorta poliçesi.”

Gates’e göre, bir sonraki pandemi için hazırlanmak mevcut küresel sağlık sorunlarının çözümünde de yardımcı olabilir. HIV aşısının geliştirilmesini, tüberküloz ve sıtma aşılarının ise iyileştirilmesini örnek olarak gösteren Gates; COVID-19 aşısının geliştirme sürecine en büyük maddi desteği sağlayan CEPI ve ABD’nin son derece cesur davrandığını dile getirdi.

Bill Gates, daha fazla kişiye aşı götürmek için tedariği artırmak adına daha çok şey yapılmasının gerektiğini de belirtti. Gates, sözlerine şöyle devam etti: “Paranın risk altında olması, denemelerin yapılmasını gerektirdi. Ancak sonunda büyük bir küresel fayda sağlandı. Artık bu konuda çok daha zekiyiz. Ve bir sonraki sefer için daha çok kapasiteye ihtiyacımız var.”

İLGİLİ HABERLER