Bilim

Bill Gates: Vakfımın tek gündem maddesi koronavirüsle mücadele

bill gates

Microsoft‘un kurucusu Bill Gates, vakfının yakın gelecekteki çalışmalarının neredeyse tamamının küresel koronavirüs salgınıyla ilgili olmasını beklediğini belirtti. Yaklaşık 40 milyar dolarlık bir sermayesi bulunan Bill & Melinda Gates Vakfı; şimdiye kadar HIV, sıtma ve çocuk felciyle mücadeleye katkı sağlıyordu. Ancak The Financial Times’a konuşan Gates, vakfın çalışmalarının odak noktasını büyük ölçüde koronavirüse kaydırdığını dile getirdi.

Gates, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Vakfın tüm dikkati artık bu konu üzerine. Sağlıkla ilgili olmayan çalışmalarımızda; örneğin, yüksek ve orta dereceli eğitim alanlarındaki faaliyetlerimizde bile koronavirüsle bağlantılı olarak çevrimiçi eğitimin tesisi üzerine yoğunlaştık.”

Gates Vakfı şimdiden 250 milyon dolarlık bir bağış taahhüdünde bulunmuş durumda. Bu bağışla teşhis, tedavi ve aşı çalışmalarının desteklenmesi, Afika ve Güney Doğu Asya ülkelerin sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, virüsün sosyal ve ekonomik etkilerinin azaltılması amaçlanıyor. Vakıf, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere pek çok küresel sağlık kuruluşuyla birlikte çalışıyor.

Gates, mevcut acil durumun başka alanlardaki kritik çalışmaları da olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Rutin aşılama süreçlerine çok az kişinin katıldığını belirten Microsoft’un kurucusu, aşıların tedarik zincirinde de sorunlar yaşandığına dile getirdi. Gates, sıtma tedavilerinin verimli şekilde sağlanamaması durumunda sıtma vakalarında da belirgin bir artış yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Gates, ABD Başkanı Donald Trump’ın Dünya Sağlık Örgütü’ne kaynak sağlamama yönündeki kararını eleştirmişti. Microsoft’un kurucusuna göre; Trump yönetimi, en nihayetinde Dünya Sağlık Örgütü’ne daha fazla kaynak ayırması gerektiğine karar verecek.

Gates’in 2015’te yaptığı “Dünya küresel bir salgına hazır değil” temalı TED konuşması, koronavirüs salgınının patlak vermesiyle yeniden gündeme gelmiş ve bu konuşma nedeniyle Gates, pek çok komplo teorisinin hedefi olmuştu.

Bill Gates, Microsoft CEO’luğunu 2000’de bırakmıştı. 2008 itibarıyla Microsoft’taki tam zamanlı görevlerinden çekilen Gates, uzun süredir mesaisinin büyük kısmını eşiyle kurduğu vakfa ayırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER