Bilim

Bill Gates iklim değişikliğiyle mücadele fonuna öncülük ediyor

bill gates microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

bill gatesABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasındaki açıklamaları ve siyasi hamleleriyle iklim değişikliği tartışmalarındaki duruşunu açık biçimde belli etmişti. Bu konuda Trump ile aynı yerde durmayan teknoloji sektörünün önemli isimleri, iklim değişikliği ile mücadele için güçlerini birleştirdi. “Breakthrough Energy Venture” (BEV) adını taşıyan fona eski Microsoft CEO’su Bill Gates öncülük ediyor. BEV, önümüzdeki 20 yıllık dönemde temiz enerji sektöründe gerçekleştirilecek inovasyonlar için 1 milyar doları aşkın para harcamayı planlıyor.

Fon, adını kısa bir süre önce kurulan “Breakthrough Energy Coalition” isimli organizasyondan alıyor. Organizasyonun kuruluşuna öncülük eden isimler fonun da kadrosunda yer alıyor. Gates ile birlikte Alibaba kurucusu Jack Ma, Reliance Industries başkanı Mukesh Ambani ve eski enerji fonu yöneticisi John Arnold, fonun kurucuları arasında bulunuyor. Çeşitli kaynakların tahminlerine göre, tüm yatırımcıların servetlerinin toplamı 170 milyar doları buluyor.

BEV, temiz enerji alanında inovasyon için yapılan ilk yatırım değil. Ancak yatırımın miktarı ve uzun soluklu olması, BEV’i diğerlerinden ayırıyor. Fonun ilk etapta hangi alanlara odaklanacağı konusunda halen somut bir işaret verilmiş değil. Ancak Quartz’ta yer alan habere göre, enerji depolaması fonun önceliklerinden biri olacak.

Bill Gates enerji verimliliği üzerine kişisel yatırımlar da yapmıştı

Bill Gates, daha öncesinde temiz enerjide yeni bir dönemi başlatabilecek enerji verimliliği teknolojileri üzerine kişisel olarak yatırımlar gerçekleştirmişti. Son yaşananlara bakınca BEV’i politik bir girişim olarak değerlendirmemek pek zor değil. Yeni ABD yönetiminin iklim değişikliğine duyarsız kalacak olması, bu tarz özel girişimlerin önemini artıracak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER