Teknoloji

Bilimadamının tüylü mamutu 2016 yılına kadar hayata döndürme planı

Bilimcilerin soyu tükenmiş bir hayvanı tekrar hayata döndürmeye çalışmasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Bunun yanında, soyu tükenmiş hayvanlar arasından tüylü mamutun seçilmiş olması da ilk değil. Ancak bir bilimciye göre daha önceki çabalar bir anlam taşımıyor, çünkü Dr. Akira Iritani önümüzdeki beş yıl içinde dev hayvanı hayata döndüreceğine inanıyor.

Dr. Iritani önümüzdeki yaz Rusya’da konuşlanmış mamut araştırma merkezini ziyaret etmeyi planlıyor. Kendisi buradan işe yarayacak bir doku örneği almayı planlıyor. Iritani aldığı doku örneği üç santimetrekare olduğu takdirde bu doku örneğinden canlı yaratılabileceğine inanıyor. Bilimci bu doku örneğindeki hücreleri üreme periyodu 600 gün olan bir Afrika filinin yumurtalığına enjekte etmeyi planlıyor.

Iritani 16 yıl önce Riken Biyolojik Geliştirme Merkezi’nde görevli olan Dr. Teruhiko Wakayama’nın kullandığı yöntemden yararlanacak, ancak bu yöntem üzerinde kendi ihtiyaçlarına göre bazı değişiklikler yapacak. Wakayama’nın yöntemi sayesinde 16 yıldır donmuş vaziyette duran bir fare başarılı şekilde klonlanmıştı. Açıkçası yaklaşık 5000 yıl önce hayattan silinmiş olan mamutu hayata döndürmek 16 yıllık fareden daha zor olacaktır, ancak Iritani “teknik problemlerin” üstesinden gelinebileceğine ve en sonunda tüylü mamutun tekrar hayata döndürüleceğine inanıyor.

Dr. Akira Iritani Kyoto Üniversitesi’nde görevli bir profesör. Eğer bu girişiminde başarılı olursa, tüylü mamutun genleri üzerinde çalışmayı ve bu türün silinmesine neden olan ekolojik etkenleri araştırmayı planıyor.

İlgili – PC Mag

İLGİLİ HABERLER