Teknoloji

Bilgisayar satışları koronavirüs etkisiyle arttı

Lenovo ThinkBook 13s İncelemesi

Küresel koronavirüs salgını, dünyada pek çok alanda taşları yerinden oynattı. Bu değişimden etkilenen alanlar arasında PC endüstrisi de yer alıyor. Yılın ilk çeyreğinde en büyük düşüşlerinden birini yaşayan bilgisayar satışları, ikinci çeyrekle birlikte yeniden toparlandı.

Hem Gartner hem de IDC, 2020’nin ikinci çeyreğinde PC satışlarının yıllık bazdaki artışına dikkat çekiyor. Gartner’ın verilerine göre, ikinci çeyrekte 64.8 milyon PC satıldı. Bu da bir öncek yıla kıyasla yüzde 2.8 oranında bir artış anlamına geliyor. IDC ise 72.3 milyon PC satıldığını ve bunun bir önceki yıldan yüzde 11.2 oranında daha fazla olduğunu belirtiyor.

Her iki araştırma şirketi de ilk çeyrekte Çin’de patlak veren salgının ardından üretim zincirinde yaşanan sıkıntıların ortadan kalkmasının ikinci çeyrekte artan satışlarda etkili olduğuna dikkat çekiyor. Ancak satışları artıran asıl faktör olarak evden çalışma ve eğitim faaliyetlerinin büyük ölçüde yılın ikinci çeyreğinde yoğunlaşması öne çıkıyor.

PC satışlarındaki artışın özellikle dizüstü bilgisayarlarda yoğunlaştığı görülüyor. Ancak hem Gartner hem de IDC, bu artışın uzun ömürlü olacağı konusunda epey şüpheli. Gartner’ın araştırma direktörü Mikako Kitagawa, talepteki artışın doğrudan koronavirüs salgınıyla bağlantılı olduğunu belirtirken; IDC’nin başkan yardımcısı Linn Huang ise mevcut ivmenin temmuz ayında da sürebileceğini, ancak daha sonra küresel ekonomik durağanlıkla birlikte iyimser tablonun son bulmasının muhtemel göründüğünü belirtti.

Bilgisayar satışları ABD ile EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) bölgesinde beklentileri aştı. HP ve Lenovo zirveye yerleşirken, Dell hem Gartner’ın hem de IDC’nin araştırmasında üçüncü sırada yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER