Ulaşım

Bhutan resmi araç filosunun tamamını elektrikli otomobillerle değiştirmeye hazırlanıyor

Asya ülkelerinden Bhutan’da hükümet, resmi araç filosunun ve ülkedeki taksilerin tamamını elektrikli otomobillerle değiştirmeye hazırlanıyor. Bu proje kapsamında ülkenin başbakanı Tshering Tobgay ile Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn arasındaki görüşmeler devam ederken, anlaşmaya varıldığı takdirde Nissan’ın elektrikli otomobili Leaf’in Bhutan yollarına çıkacağı ve aynı zamanda ülkeye şarj istasyonlarının kurulacağı belirtildi. Başbakan Tobgay’ın bu proje kapsamında bir diğer elektrikli otomobil üreticisi Tesla ile de görüştüğü gelen haberler arasında.

nissan-leaf-091213

Bhutan planladığı değişimi gerçekleştirmek için son derece uygun bir ülke olmasıyla da dikkat çekiyor. Ülkenin yaşayan toplam 742 bin kişinin önemli bir kısmı günlük ulaşım ihtiyaçlarını taksilerle karşılarken, bir taksi şöförünün günlük yakıt harcaması 800 ngultrumu (32 TL) buluyor. Akaryakıtla çalışan taksilerin yerini elektrikli Nissan Leaf’lerin alması durumundaysa bu harcamanın günde 10 ngultruma (40 kuruş) düşmesi öngörülüyor.

Hidroelektrik santralleriyle elektrik üreten ve bu elektriği yurt dışına satan Bhutan’ın bu satıştan elde ettiği gelirin büyük bir kısmı fosil yakıt ithalatına harcanıyor. Başbakan Tobgay elektrikli otomobillerin kullanılmasıyla birlikte petrol ithalatını yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor. Küçük bir ülke olan ve coğrafi olarak kapalı bir bölgede yer alan Bhutan’da söz konusu değişimin yaşam standardını önemli bir ölçüde artıracağı düşünülüyor.

İlgili >> Indian Autos Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER