Teknoloji

Beyaz Saray Donald Trump’ın sildiği tweetlerin arşivlenmesini kabul etti

Donald Trump twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

beyaz saray donald trumpABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen yemin töreninin ardından göreve başlamıştı. Bu törenden beş gün sonra Trump’ın ekibinin özel bir sunucuya bağlı e-posta adreslerini kullanmaya devam ettiği bilgisi internete sızmıştı. Özel sunucuya bağlı e-posta adreslerini kullanmak yasadışı bir eylem değil. Ancak bu adreslere gelen e-postaların resmi bir hesaba yönlendirilmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor. Aksi vaziyette ABD Başkanlık Kayıtları Yasası ihlâl edilmiş oluyor. Aynı işlem Donald Trump’ın Twitter hesabına da uygulanacak. Beyaz Saray, ABD Ulusal Arşiv ve Kayıt Dairesi’nin (NARA) Trump’ın sildikleri de dahil tüm tweetleri arşivleme talebini kabul etti.

Arşivleme işleminin nasıl gerçekleştirildiği tam olarak bilinmiyor. Ancak böylelikle Trump’ın yazım hataları nedeniyle silinen tweetlerinin bile saklandığı ilk defa doğrulanmış oldu. Donald Trump’ın ateşli bir Twitter kullanıcısı olmaya göreve başladıktan sonra da devam etmesi, tweetlerin saklanmasına dair taleplerin daha yüksek sesle dillendirilmesine neden olmuştu. ABD Başkanı’nın bir süre daha eski telefonunu kullanmaya devam etmesi de güvenlik konusunda çeşitli endişelere yol açmıştı.

Beyaz Saray NARA’dan gelen talebe karşı koymadı

ABD Ulusal Arşiv ve Kayıt Dairesi’nin başındaki isim olan David S. Ferriero, Donald Trump’ın Twitter mesajlarının da saklanacağını açıkladı. Ferriero’nun Temsilciler Meclisi üyelerinden gelen soruların ardından yaptığı bu açıklama, Beyaz Saray tarafından da doğrulandı.

NARA, Richard Nixon’ın başkanlığı döneminde kurulmuştu. Böylelikle başkanların görev süresince yaptıklarının arşivinin şeffaf biçimde kamuoyuyla buluşması amaçlanmıştı. NARA’nın varlığı, George W. Bush’un başkanlığı döneminde 2003 ve 2009 arasındaki dönemde 22 milyon e-postanın kaybolmasına karşı da bir güvence sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER