Teknoloji

İsrail’in uzay aracı Ay’a yaşam götürmüş olabilir

beresheet ay su ayisi

SpaceIL isimli kâr amacı gütmeyen kuruluş ve İsrail hükümetine ait Israel Aerospace Industries isimli şirket, Beresheet isimli uzay aracını Ay yüzeyine indirmeye çalışmıştı. Beresheet bu hedefe çok yaklaşsa da, iniş sırasında yaşanan sorunlar uzay aracının Ay’ın yüzeyine çakılıp parçalanmasına yol açmıştı.

The Guardian tarafından yayınlanan bir haber, Beresheet’in Ay’a yaşam götürmüş olabileceğini gösteriyor. Habere göre, uzay aracında binlerce su ayısı bulunuyordu. Su ayılarının çarpmanın ardından Dünya’nın uydusuna dağılmış olabileceği belirtiliyor.

Su ayıları, dünyanın en dayanıklı canlıları olarak gösteriliyor. Su ayılarının uzay koşullarında bile hayatta kalabileceği ifade ediliyor. Su ayıları Beresheet’e ABD merkezli Arch Mission Foundation isimli girişim tarafından yüklendi. Arch Mission Foundation, Dünya’nın gelecekte yaşanmaz hâle gelmesi durumunda yaşanabilecek başka bir gezegen oluşturmayı amaçlıyor.

Arch Mission Foundation’ın kurucusu Nova Spivack, Beresheet’e yüklenen su ayılarının o görevden sağ çıkan tek şey olabileceğini ifade etti.

Bir ismi de “tardigrad” olan su ayılarının 520 ila 100 milyon yıldır Dünya’da var olduğu düşünülüyor. 150 derece sıcaklığa ve – 272 dereceye kadar soğuğa karşı dayanıklı olan su ayılarının dinozorlarla aynı dönemde yeryüzünde olduğu biliniyor.

Edinburgh Üniversitesi’nde astrobiyoloji doktorası yapan Philippe Reekie; The Guardian’a yaptığı açıklamada, su ayılarının Ay’da hayatta kalmasının önünde bir engelin olmadığını dile getirdi. Reekie, Ay’da yaşamı engelleyen atmosfersizlik ve yüksek radyasyonun su ayıları için sorun teşkil etmediğini dile getirdi.

Beresheet Ay yüzeyine su ayısı götürmüş olsa da, bu su ayılarının çoğalması ve Dünya’nın uydusuna yayılması pek mümkün görünmüyor. Poznan Üniversitesi’nde görev yapan astrobiyolojist ve su ayısı uzmanı Lukasz Kaczmarek, su ayılarının zorlu koşullarda hayatta kalabilmek için hareketsizleştiğini ve tekrar harekete geçmek için suya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER