Teknoloji

TikTok’a bir darbe de BBC’den geldi

bbc tiktok

BBC TikTok konusunda önlem alan platformlar arasına katıldı. İngiltere’nin kamu yayıncılığı kurumu, çalışanlarından kurumsal telefonlarından TikTok’u kaldırmalarını istedi. Dolayısıyla BBC’nin kararını bir “yasaktan” ziyade “istek” olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.

TikTok’un başı son zamanlarda dünyanın dört bir yanında derde girmiş durumda. ABD’de resmi cihazlarda TikTok kullanımı tamamen yasaklanmıştı. Ardından İngiltere’de de benzer bir karar alınmıştı. Diğer ülkeler de bu konuda ABD ve İngiltere’yi izleyen adımlar atmıştı. Uygulamanın ABD’de tamamen yasaklanması da ihtimaller arasında yer alıyor.

BBC ise TikTok’u kurumsal telefonlarda yasaklayan ilk medya kuruluşu olacak gibi görünüyor. Ancak haber yazmak için TikTok’a erişmesi gereken çalışanlar için böyle bir sınırlama olmayacak.

Konuyla ilgili olarak BBC tarafından çalışanlarına gönderilen e-postada şu ifadeler yer alıyor: “Karar, dünya çapındaki hükümet yetkilileri tarafından veri gizliliği ve güvenliği ile ilgili dile getirilen endişelere dayanmaktadır. Cihaz BBC’e ait kurumsal bir cihazsa ve iş kaynaklı nedenlerle TikTok’a ihtiyacınız yoksa, TikTok BBC kurumsal mobil cihazından silinmelidir.”

Şahsi telefonlarını iş için kullanan BBC çalışanlarından da talimatlar için güvenlik ekibiyle iletişime geçmeleri istendi.

TikTok’un Çin hükümetiyle olan bağları nedeniyle pek çok ülke sosyal medya platformuna şüpheyle yaklaşıyor. Bazı ülkeler, TikTok’un sahibi ByteDance’in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaştığı endişesini yüksek sesle dile getiriyor.

Ancak TikTok bu iddiaların yersiz olduğunu savunmaya devam ediyor. Şirket tarafından BBC’ye gönderilen açıklama şu şekilde: “Haberlerden müziğe kadar çok sayıda hesabın hem Birleşik Krallık’ta hem de dünyanın her yerindeki ilgili topluluğumuza ulaşmasıyla BBC, platformumuzda güçlü bir varlığa sahiptir. Biz TikTok olarak bu yasakların temeldeki yanlış algılamalardan ve geniş ölçekli jeopolitik kaygılardan kaynaklandığına inanıyoruz.”

BBC TikTok konusunda önlem alan ilk medya kuruluşu oldu

BBC TikTok konusunda önlem alan ilk medya kuruluşu olurken, başka kuruluşların bu hamleyi takip edip etmeyeceğini görmek için beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER