Teknoloji

BBC sansüre karşı mücadelesini Tor Browser’a taşıyor

bbc

İnternet sansürü pek çok ülkede görülen ve fazlasıyla can sıkan bir sorun. Yöneticiler, kendileri adına can sıkıcı bilgiler barındırabilecek internet sitelerini engelleme konusunda pek çekingen davranmıyor. Haber siteleri de sıklıkla bu engellemelere maruz kalıyor. BBC, bu sansürle mücadele için uluslararası haber sitesinin Tor Browser üzerinden erişilebilen bir versiyonunu hazırladı.

İnternete Tor üzerinden erişenlerin konum ve kimlikleri, farklı şifreleme katmanlarıyla belirsiz hâle getiriliyor. Tarayıcı, standart internet sitelerine diğer tarayıcılara kıyasla “daha anonim” şekilde erişebiliyor. Buna ek olarak, sonu .onion uzantısıyla bitilen internet siteleri de Tor’la açılabiliyor. Tor, devlet sansürünü aşmak isteyen aktivist, gazeteci ve normal insanların yararlandığı en önemli araçlar arasında bulunuyor.

Tor kullanıcıları, BBC’nin haber sitesinin özel versiyonuna bbcnewsv2vjtpsuy.onion adresi üzerinden erişebiliyor. Bu adres, standart tarayıcılar üzerinde çalışmıyor. Ancak Tor kullanıcılarına BBC’nin uluslararası haber sitesine ulaşma fırsatını veriyor.

BBC Dünya Servisi’nin misyonuna uygun hareket ediyor

BBC’den verilen bilgiye göre; sitenin Tor versiyonu üzerinde Arapça, Farsça ve Rusça haberlere ulaşmak mümkün. BBC’nin iPlayer video platformu ise Tor’da desteklenmiyor.

BBC’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; Çin, İran ve Vietnam gibi ülkelerde BBC’nin haber içeriklerine erişimin engellendiği belirtildi. Açıklamada, kitlelere kısıtlanan içeriklere erişim için yeni bir yol sunmanın BBC Dünya Servisi’nin “güvenilir haber sunma” misyonuna uygun bir hareket olduğu da vurgulandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER