Teknoloji

BBC, kendi Mastodon sunucusunu başlattı: Twitter alternatifinde yeni bir deneyim

twitter mastodon nedir

BBC, Twitter’ın alternatifi olan Mastodon üzerinde kendi ‘deneysel’ sunucusunu kurarak, bu platformda bir örnek oluşturan büyük haber kuruluşlarından biri oldu. Bu sunucuya social.bbc üzerinden erişilebiliyor ve burada BBC Radio 4, BBC Taster, BBC Research & Development ve birkaç başka BBC hesabının paylaşımlarını bulabilirsiniz.

BBC, bu sunucuyu altı ay boyunca deneyeceğini ve bu süre sonunda “nasıl ve hangi şekilde devam edileceğine” karar vereceğini belirtiyor. Bu sunucuda gerçekten hesap oluşturamaz veya paylaşım yapamazsınız, ancak kullandığınız örnekteki yanıtları bırakabilir ve hesapları takip edebilirsiniz.

BBC Mastodon’da içerik moderasyonu konusunda endişeli

Yine de BBC, içerik moderasyonu konusunda bir miktar endişeye sahip. Çünkü Mastodon, içerik moderasyonunu bireysel sunuculara bırakıyor ve bu nedenle BBC’nin, paylaşımlarına yapılan yanıtlarda insanların ne söylediği üzerinde herhangi bir kontrolü olmayacak. Ancak BBC, bunun “kabul edilebilir bir risk” olduğunu belirtiyor.

Ancak bu içerik moderasyonunda serbest yaklaşım, bazen ters tepebiliyor. Stanford araştırmacılarına göre, Mastodon, farklı moderasyon politikaları nedeniyle çocuk cinsel istismar materyali (CSAM) ile dolup taşmış durumda.

BBC, bu sürecin ne kadar değer sağladığını ve ne kadar iş ve maliyet gerektirdiğini öğrenmeyi hedefliyor. Bu hamle, BBC’nin halka hizmet amacıyla daha uyumlu olduğunu düşündüğü bir platform olan Mastodon üzerinde denemeler yapmasını sağlar. Ancak, Financial Times gibi diğer yayıncılar da Twitter’dan ayrılarak kendi Mastodon sunucularını kurmaya çalışmış, ancak birkaç ay sonra sunucularını kapattıklarını duyurmuşlardı. BBC’nin deneyimi, kullanıcıların hesap oluşturmasına izin verilmemesi nedeniyle, belki de farklı olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER