Teknoloji

Bazı Android uygulamaları Facebook ile izinsiz olarak veri paylaşmış

facebook portal android teror

Facebook‘un kişisel veri toplama ve kullanım yöntemleri geçtiğimiz yıl boyunca teknoloji dünyasında oldukça yoğun biçimde konuşulmuştu. Privacy International isimli organizasyon tarafından yayınlanan yeni bir rapor, bazı Android uygulamalarının kullanıcı verilerini Facebook ile nasıl paylaştığını gözler önüne seriyor. Bu paylaşımın Facebook kullanıcısı olmayan kişileri de kapsaması ayrıca dikkat çekiyor.

Privacy International, araştırması çerçevesinde 2018’in ağustos ve aralık ayları arasında 34 uygulamayı mercek altına aldı. Bu inceleme sonucunda 34 uygulamadan 20’sinin açıldıkları andan itibaren Facebook ile veri paylaşımı yaptığı ortaya çıktı.

Uygulamaların Facebook’a veri gönderimini özel bir Google reklam ID’si üzerinden yaptığı ve bu ID sayesinde verileri alan Facebook’un kullanıcı tarafından yüklenen diğer uygulamaları da görerek bir profil oluşturabildiği belirtildi. Bu bilgiler sayesinde insanların isimleri bilinmese bile dinlerinin, sağlık durumlarının, cinsiyetlerinin, aktivitelerinin ve rutinlerinin tespit edilebileceğine dikkat çekilirken, bazı uygulamaların Facebook’a gönderdiği bilgilerin “son derece detaylı ve bazen hassas” olduğu ifade edildi.

Seyahat uygulaması Kayak, söz konusu hassas bilgileri paylaşan uygulamalar arasında gösteriliyor. Kayak’ın Facebook’a uçuş aramalarıyla ilgili oldukça detaylı bilgiler gönderdiği belirtilirken; bu bilgilerin kalkış noktalarını, havalimanlarını, seyahat edecek yolcu sayısını, biletlerin hangi sınıftan alındığını kapsadığı ifade edildi. Android’de reklamların kişiselleştirilmesi programından çıkış yapanların bilgilerinin bile Facebook’a gönderildiğine dikkat çekildi.

Facebook ile kullanıcılardan habersiz olarak veri paylaşımı yaptığı iddia edilen Android uygulamaları arasında dikkat çekici başka isimler de bulunuyor. Skyscanner, Trip Advisor, Shazam ve Spotify gibi yüksek profilli uygulamaların da Facebook ile kullanıcılarından izin almadan veri paylaşımı yaptığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER