Manşetler

Basit bir mesaj iPhone’un Mesajlar uygulamasını çökertebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6-inceleme-00011

Bazı Apple cihaz sahipleri, iPhone’da Mesajlar uygulamasındayken alındığında kullanıcıları uygulamaya hapseden, hatta bazı durumlarda telefonun tamamen çökmesine neden olan bir yazılı karakterler dizisi keşfetti.

Söz konusu diziyi Mesajlar üzerinden alıp açan kullanıcılar, uygulama çökmeden diğer sohbetlere geri dönemediklerini, ayrıca bu diziyi kilit ekranı aktifken alanlarda da Mesajlar uygulamasını açamadıklarını rapor ettiler.

Bazıları bu karakter dizisini kötü amaçlar için kullanmaya, hedefledikleri kişilerin Mesajlar uygulamasının servis dışı kalması için kullanmaya başladılar bile. Eğer gönderen bu yasaklı karakter dizisinin arkasından başka bir mesaj gönderirse, kod dizisinin olumsuz etkisi geçiyor, ancak bir grup Twitter kullanıcısı, bazı hain şakıcıların uygulamanın yeniden işlemesini sağlayacak cevapları göndermeyi reddettiğini söylüyor. Karakterlerin Mesajlar uygulamasını kilitlemesi için kod dizisinin Apple Mesajlar veya SMS uygulamasından gönderilmesi gerekmiyor, yani bir Android veya Windows Phone kullanıcısı da basit bir yazılı mesajla Apple’ın Mesajlar uygulamasını kilitleyebilir.

Bazı durumlarda zararı kendi başınıza giderebilirsiniz. Eğer Mac sahibiyseniz ve mesaj başka bir Apple kullanıcısı tarafından iMessage servisi üzerinden gönderilmişse, yasaklı karakter dizisinin bulunduğu sohbeti Mesajlar uygulaması içinde açın ve buradan bir herhangi bir şey yazarak cevap gönderin.

Eğer tek Apple ürününüz iPhone ise, karakter dizisini size gönderen kişiye paylaşım tepsisini, diğer uygulamalardaki paylaş butonuna basıldığında ortaya çıkan kutuyu kullanarak veya Siri’yi açıp, size gönderimde bulunan bir kişiye mesaj gönderilmesi için talepte bulunarak da Mac’tekine benzer bir etkiyi yaratabilirsiniz.

Apple muhtemelen bu sorundan haberdar olmuştur ve yakında bir düzeltme yayınlayacaktır. Ancak o zamana kadar gelen mesajları açmakta biraz daha dikkatli davranmanızda fayda var gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER