Teknoloji

Barack Obama Facebook’ta yalan haberlerin yayılmasını eleştirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

barack obamaBeyaz Saray’da son günlerini geçiren ABD Başkanı Barack Obama, düzenlediği bir basın toplantısında son günlerin sıcak gündem maddelerinden biri olan Facebook’taki yalan haberlere de değindi. Obama, günümüzde aktif yanlış bilginin sıklıkla rastlanan bir şey olduğuna dikkat çekti. ABD Başkanı, yanlış bilgilerin çok iyi süslendiğini ve hem bir Facebook sayfasında hem de TV ekranında aynı şekilde göründüğünü belirtti. Obama sözlerine “Eğer her şey aynı görünürse ve ayrım yapılmazsa neyi koruyacağımızı bilemeyiz.” şeklinde devam etti.

Obama’nın sözleri, devam eden bir tartışmaya olan referansları nedeniyle önem taşıyor. Facebook, ABD başkanlık seçimi gibi kritik bir olay öncesinde çok fazla yalan haberin yayılmasına aracılık etmesi nedeniyle eleştiriliyor. BuzzFeed tarafından gerçekleştirilen bir analiz, seçim öncesi dönemde Facebook’ta çıkan yalan haberlerin geleneksel basın organlarında çıkan doğru haberlere kıyasla daha fazla kişiye ulaştığını gösteriyor.

Barack Obama yalan haber konusuna epey kafa yoruyor gibi görünüyor

New Yorker editörlerinden David Remnick’e konuşan ABD Başkanı, örnekleriyle de bu konuya verdiği önemi gösteriyor. “Günümüz dünyasında her şey gerçek ve hiçbir şey gerçek değil.” diyen Obama, bu sözünün altını örneklerle dolduruyor: “Nobel ödüllü bir fizikçinin iklim değişikliği açıklaması ve Koch kardeşler tarafından desteklenen birinin iklim değişikliğini yalanlayan açıklaması, Facebook’ta aynı şeymiş gibi görünebiliyor. Yanlış bilgiyi, komplo teorilerini ve karşı tarafı herhangi bir çürütme olmadan negatif biçimde göstermek artık çok kolay. Bu da seçmeni kutuplaştırıyor ve ortak bir zeminde konuşmayı zorlaştırıyor.”

İLGİLİ HABERLER