Teknoloji

Barack Obama: AB rekabet edemediği için Amerikan teknoloji şirketlerine saldırıyor

Barack Obama

ABD Başkanı Barack Obama, Recode sitesine verdiği röportajda Avrupa Birliği yöneticilerini kızdıracak açıklamalarda bulundu. Obama, AB tarafından Facebook ve Google gibi Amerikan şirketleri aleyhine yapılan soruşturmaların ticari motivasyonlarla başlatıldığını iddia etti. Avrupalı servis sağlayıcılarının Amerikan şirketleriyle rekabet edemediğini belirten Obama, AB’nin de Amerikan şirketlerinin yoluna engeller çıkardığını öne sürdü.

Obama bir zamanlar internetin sahibi olduklarını, Amerikan şirketlerinin interneti yarattığını ve Avrupalı şirketlerin rekabet edemeyecekleri şekilde mükemmelleştiklerini dile getirdi. ABD Başkanı, Avrupa’da önemli değerler üstüne kurulu gibi gösterilen soruşturmaların altında ticari nedenler bulunduğu iddiasının da altını çizdi.

Son birkaç yıldır AB, Amerikan şirketlerinin eski kıtadaki dizginsiz gücünü kırmak adına yoğun baskı uyguluyor. Ancak uygulanan baskının sadece ticari güçle ilgili olduğunu söylemek pek mümkün değil. AB, vergi muafiyeti ve gizlilik hakları gibi konularda da Amerikan şirketlerini mercek altına almış durumda. “Unutulma Hakkı” olarak anılan ve AB’nin özellikle Google’ı merkeze yerleştirerek uygulamaya koyduğu gizlilik politikası, uygulanan baskının somut örneklerinden birini oluşturuyor.

Silikon Vadisi’nin insanların kişisel yaşamına müdahale ettiği iddialarını değerlendiren Obama, özellikle Almanya’nın bu konularda fazlasıyla hassas olduğunu dile getirdi. Obama, Almanya’nın bu hassasiyetinin altında Doğu Almanya istihbarat teşkilatı Stasi’yle olan geçmişin de önemli bir rol oynadığını ifade etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de daha önce yaptığı bir açıklamada ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nı (NSA) Stasi’ye benzetmişti.

Avrupa Komisyonu, Barack Obama’nın açıklamalarına cevap vermekte gecikmedi. ABD Başkanı’nın çizgiyi aştığını söyleyen bir komisyon yetkilisi, yapılan düzenlemelerin AB dışındaki şirketlerin ortak pazarda daha iyi rekabet etmesi için gerçekleştirildiğini ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER