Teknoloji

Baidu ve China Telecom Bitcoin’i ödeme seçenekleri arasından çıkardı

Çin Halk Bankası’nın Bitcoin’in bankalarda kullanımını yasaklamasının ardından ”Çin’in Google’ı” olarak tanımlanan Baidu ve ülkenin en büyük mobil operatörü China Telecom da Bitcoin’i ödeme seçenekleri arasından çıkardı. İki şirketin neredeyse eş zamanlı olarak aldığı bu kararın Bitcoin’in son günlerde yaşadığı düşüşü biraz daha körüklemesi bekleniyor. Bir süre öncesine kadar 1147 dolar seviyesini gören Bitcoin, Çin Halk Bankası tarafından alınan kararın ardından 679.43 dolar seviyesine gerilemişti.

bitcoin-091213

Çin’in merkez bankası konumunda olan Çin Halk Bankası, Bitcoin’i bankacılık faaliyetlerinde yasaklamasının gerekçesi olarak sanal para biriminin ”kara para aklama” işlerinde kullanılabileceği endişesini göstermişti. Söz konusu kararın ardından Bitcoin hisselerindeki günlük değer kaybı 300 dolar seviyesini görmüştü. Hong Kong merkezli Bocom International analisti Hao Hong’a göre, Çin’in aldığı bu kararın arkasında Bitcoin’in para politikasının normal işleyişine müdahalede bulunması yatıyor. Bitcoin’i sistemde ”resmi olmayan bir sızıntı” olarak tanımlayan Hong, sanal para birimini düzenlemenin zorluğuna da ayrıca dikkat çekti.

Baidu ve China Telecom’un Bitcoin’i ödeme seçenekleri arasından çıkarmasının temel nedeninin ise kendilerini emniyete alma isteği olduğu düşünülüyor. Çin Halk Bankası tarafından alınan karar bu şirketleri kapsamı altına almasa da, söz konusu iki şirketin olası bir terslikte Çin hükümetiyle karşı karşıya gelmekten kaçınmak için bu kararı aldığı tahmin ediliyor.

İlgili >> CoinDesk

İLGİLİ HABERLER