Bilim

Baidu Melody ile doktorlara teşhis sürecinde yardımcı oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

baidu melody yapay zekaÇinli arama devi Baidu, hastalıkların daha kolay teşhis edilmesini sağlayacak tıbbi sohbet robotunu hayata geçirdi. Melody adını taşıyan sohbet robotuna iOS ve Android’de bulunan Baidu Doctor uygulaması üzerinden erişiliyor. Söz konusu uygulama Çin’de geçtiğimiz yıl yayınlanmıştı. Uygulama sayesinde kullanıcılar lokal doktorlarla iletişime geçebiliyor, muayene randevusu alabiliyor ve hastalıklarla ilgili tıbbi veritabanında arama yapabiliyor. Sohbet robotu, bütün bu süreci hızlandırmayı amaçlıyor.

Melody hastalara soru sorarak potansiyel hastalıkların sayısını aşağıya çekiyor. Ardından gerekli bilgiler hastanın doktoruna iletiliyor. Melody şu an için sadece Çince konuşabiliyor.

Melody’nin temelinde şirketin derin öğrenme ve doğal dil işleme sistemleri bulunuyor. Çinli arama devi, uzun süredir bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor. Uygulamanın önünde Çin’in yüz milyonlarca potansiyel kullanıcı barındıran pazarına ulaşma şansı da bulunuyor.

Şirketin Silikon Vadisi’ndeki araştırma merkezinde görev yapan bilim adamı Dr. Andrew Ng, Melody’nin daha fazla diyaloga girdikçe yeni şeyler öğreneceğini ve gelişeceğini dile getirdi. Ng, bunun sağlık sektöründeki yapay zeka tabanlı büyük bir dönüşümün başlangıcı olduğunu belirtti.

Baidu doktor açığının etkisinin yapay zeka ile azalmasını öngörüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine referans veren Baidu, önümüzdeki 20 yıllık süreçte 13 milyonluk doktor ve sağlık sektörü çalışanı açığı oluşabileceğini belirtti. Şirket, Melody gibi yapay zeka eksenli çözümler sayesinde bu açığın etkilerinin aşağıya çekilebileceğine inanıyor.

İLGİLİ HABERLER